2022. október 9., vasárnap

ELŐJÖTT A NER ÚJABB NAGYÁGYÚJA: ÖSSZEKÖLTÖZÖTT AZ EDDIG BUJKÁLÓ MATOLCSY-KLÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.10.07.


Miközben a hazai NER-csúcsgazdagok listáját hús-vér emberek vezetik – Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Garancsi István, Jászai Gellért, Tiborcz István –, régóta pletykálják, hogy „titokban” a Matolcsy család is megépítette a maga bivalyerős üzleti hátországát. Most minderre bizonyíték is lett: egy budai, II. kerületi főhadiszállásra majd’ minden olyan magáncég és -tőkealap összeköltözött, amely jegybanki milliárdokat és ingatlanokat szippantott magába az elmúlt években. A Válasz Online azt is kiszúrta, hogy idén nyártól a gigantikus méretű Infopark Duna-parti irodatömbjeinek többsége is ezé a kláné.


A Magyar Nemzeti Bank által 2013-2015-ben vásárolt értékes ingatlanok közül több is „közvetlenül kapcsolódik” a Matolcsy György által vezetett intézmény „társadalmi felelősségvállalási programjaihoz” – ezzel a felütéssel indul a jegybank 2017-es belső vizsgálati anyaga. Az egyik megszerzett épületegyüttes a II. kerületi Pusztaszeri út 59-67. szám alatt található – az alábbiakban erre az objektumra összpontosítunk. Rögtön egy hosszabb idézetet veszünk elő az idézett dokumentumból; nyilván nem az untatás szándékával, hanem azért, hogy lássuk, az ingatlan milyen abszurd módon vesztette el közfunkcióját az évek során.

Tehát: „A Magyar Tudományos Akadémiához tartozó Központi Kémiai Kutató Intézet (a budapesti Rózsadombon elhelyezkedő ingatlan) megvásárlásának célja tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs és modernizációs tudásközpont létrehozása és működtetése. Többek között a tudásteremtés ösztönzése, a tudományos ismeretek és tapasztalatok megosztása a gazdaság és a hazai versenyképesség kitörési pontjait jelentő tématerületeken (bionika, robotika, egészségügy, egészségipar és egészségügyi szolgáltatások, turizmus, startup vállalkozások) interdiszciplináris kutatások, új tudományos és gazdasági ismeretek, eredmények létrehozásának ösztönzése és támogatása, a gazdaságban alkalmazható kutatás-fejlesztés ösztönzése, azok eredményeinek elterjesztése, ezáltal a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése. Az ingatlannal az MNB egy közösségi oktatási, kutatási, tudományos és kulturális funkciókkal ellátott fejlesztést kíván megvalósítani.”

Magyarul: az MNB annak idején erősen fogadta, hogy a budai elitnegyed 2,5 hektáros területén álló, a 20. századi épített örökség egyik fontos példájaként emlegetett kutatóintézeti központ továbbra is tudományos „szentély” marad. Hiszen új gazdái ezzel tartoznak a hazának. A jegybank tehát 2015-ben megvette a Pusztaszeri úti ingatlant az Akadémiától, majd négy évig körön belül – ám a közvagyonjellegtől már megfosztva –, a Pallas Athéné alapítványhálózatnál tartotta. Ezután jött az első fordulat: 2019-ben az MNB-elnök családja körüli magántőkealapos lobbicsoportnak privatizálták az épületegyüttest. Az eset kirívó lenne, ha nem ez lett volna a bejáratott módszer a Matolcsy-univerzumban – idén májusi cikkünkben ezt házról házra bizonyítottuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.