2022. október 27., csütörtök

FOKOZÓDÓ ELLENÁLLÁS AZ OKTATÁSBAN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.27.


Ma ismét sztrájkolnak a tanárok, és a diákok, a szülők ismét kiállnak mellettük. Óriási élőláncot szerveztek Budapesten, és helyi akciók szerveződtek sok helyen vidéken is. A kormány pedig valószínűleg ismét úgy csinál, mintha nem történne semmi, ahogy tette ezt akkor, amikor október 23-án Budapesten lezajlott egy 80 ezres tüntetés, sőt, nem csak a nagyvárosokban, hanem egyre kisebb településeken is együtt tiltakoznak az oktatás szereplői. Pedig jó lenne, ha lépne, a társadalom számára ugyanis mára világossá vált, a pedagógusok harca nem pusztán bérharc, annál jóval több, egy olyan küzdelem, amelyben gyerekeink és az ország jövője a tét. A fenyegetés már nem opció.

Magyarországon a tanárok tanítanának, a diákok tanulnának, ha meglennének ennek a feltételei. Sajnos azonban már rég nincsenek. Sok víz lefolyt a Dunán azóta, hogy a Fidesz-KDNP kormány átalakította a közoktatást közneveléssé, és új törvényt fogadott el 2013-ban. S bár az elején a pedagógusok, a szülők, a diákok – a társadalom többi tagjával együtt – csak kapkodták a fejüket a nagy átalakításban, a Fidesz-kormányok azóta is tartó poroszos és ókonzervatív elveket és ideákat élre állító munkájának köszönhetően, mára sikerült elérni, hogy összedőljön, fenntarthatatlan legyen Magyarországon a közoktatás. Sok iskolában pusztán gyermekmegőrzés folyik tanítás címszó alatt, és az esélyegyenlőség a jövő távolába költözött.

Az ok? Az egyik, hogy a megalázóan alacsony bérek miatt sok pedagógus elhagyta, elhagyja a pályát, s minthogy többségük egyre idősebb, ha tehetik, nyugdíjba vonulnak. A pedagógustársadalom korfája a Magyar Tudományos Akadémia oktatási kiadványa szerint 2008 és 2018 között az idősebbek felé tolódott el: az 50-59 éves tanárok aránya 27-ről 35 százalékra, a 60 évesnél idősebb pedagógusoké pedig 2-ről 9 százalékra nőtt. Ezzel párhuzamosan viszont a 30 évesnél fiatalabb tanárok aránya 9-ről 6 százalékra, a 30-39 éves korcsoporté pedig 27-ről 18 százalékra csökkent. Ennek következtében mára óriási pedagógushiány alakult ki. A PSZ szerint már jelenleg is több, mint 10 ezer főállású pedagógus hiányzik az oktatásból, és ez a szám csak nőni fog, hiszen nem csak, hogy harmadára csökkent a pedagógusnak készülők száma, de, ha a diploma megszerzése után el is kezdik a tanítást, jó harmaduk már az első években elhagyja a szakmát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.