2022. október 9., vasárnap

HETI ABSZURD: MINDANNYIUNK MINDEN JÓ TANÁRA EMLÉKÉRE A MINDENKORI HATALMI AGYBAJJAL SZEMBEN KELL MOST KIÁLLNI

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2022.10.09.


Ez a hét ismét valami fontosat tanított mindannyiunknak: az emberség, a tisztesség és az igazság iránti vágy összeforrasztja sok ezer ember kezét még a legádázabb időkben is. És igen, döntő részben a fiatalokét, tehát a helyzet nem reménytelen. Titkon talán sejtettük ezt, vagy legalábbis drukkoltunk annak, hogy amit mi csúnyán elbarmoltunk, és helyrehozás címén még mélyebbre kapálóztunk a televényben, abból ők képesek lesznek-lehetnek kimászni. Letéve azt a cudar csomagot, amit az elmúlt évtizedekben akaratukon kívül nyomtunk a kezükbe, raktunk a vállukra, tuszakoltunk az elméjükbe. Ideges bizonytalanságot, állandó ellenségeskedést és azt a kommunista tempót, amikor névtelen senkik feljelentik a hamburgerest, aki 100 százalékos akciót kínál a Kölcsey gimnázium öt kirúgott pedagógusának. (Micsoda felemelő pillanatokat tanítottak még elestükben is ezek a remek mesterek és tüneményes tanítványaik: Ó, kapitány, kapitányom!)

Ha Fidesz lennék egy borongós és kellemetlen napon, a hamburgeres vegzatúra másnapján kiadtam volna egy exkuzáló közleményt, hogy „nem az én nevemben”. Én nem olyan országot építek, ahol a vélemény hatósági eljárást von maga után, vagy szabályosan tankerület-vezetői kirúgást, amiben nem­csak a primer gesztus a botrányos, hanem az állami hadüzenet: ti., Magyarország tiltakozó pedagógusai jobban teszitek, ha nem ugráltok, és beálltok a sorba. Tanítsátok, amit megmondtunk, hogy tanítsatok. És ha tiltakoztok, akkor Soros-pribékek, idegen ügynökök, balliberális bajkeverők lesztek, erről gondoskodni nem tart semeddig.

Már szólni sem kell a propagandamédia (például: HírTv) hírszerkesztőség-vezetőjének, ő azzal a buzgó vakhittel fogja mutogatni a kocsijából bejelentkezve, hogy alig vannak a tüntetésen

– fél órával az élőlánc előtt –, ahogy annak idején megpróbált agyonkérdezni egy diáktüntetőt a stúdióban: egy gyereket. És szerintem ma sem érti, mi ezzel a baj, mit rontott ő el, miközben csak a szakállas liberárja bácsiktól és leszbikus néniktől próbálja megmenteni szegény, szakadt, vén Európát, és benne Mária országát a következő ezredévnek, és szobrot is emelni neki azonnal, gurulósat aranyból (vagy legalábbis a maradékából). De nem érti az M1 papíron közmédia sem, hogy miért aljas a kelletlen tudósítás második mondataként adni számot arról, hogy azon baloldali politikusok is megjelentek.

Ez a lényeg, urak: ez még akkor is hazugság, ha valóban megjelentek (meg). Ugyanis azt a látszatot keltitek, tanárok és diákok arcába köpve, hogy baloldali Gyurcsány-ármányról van szó. Melyiktek állnak oda Palya Tamás és tanítványai elé ezzel a vélelemmel? Miután Hadházy Ákos és sokan mások jelezték, mennyire elfajzott módon ad hírt a kormánysajtó a megmozdulásról, kivezényeltek egy tudósítót a tömeg elé, s megkeresték azt a transzparenst, amelyen helyesírási hiba van (ez mindig bejön). Talán értették, talán nem, de a nyelvtani hibák szándékoltak voltak ezen a napon, s arra utaltak, hogy ha a hatalom kirúgja az összes tanárt, akkor nem lesz, aki tanítsa őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.