2022. október 19., szerda

HOGYAN SZORÍTOTTA SAROKBA A BEHAJTÓT AZ ADÓS - FONTOS PRECÍZEN SZÁMON TARTANI A HITELEKET!

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.10.19.


Közel 700 ezer forintot szerzett vissza egy adós egy követeléskezelőtől, mert jövedelmére a letiltást pontosan nyomon követte. Ezt – mint a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elé került eljárásban kiderült – a behajtó cseppet sem precízen számolta el. A hitelesnek még más kedvezményt is sikerült elérnie.


A PBT-hez fordult az egyik adós, mert sérelmezte, hogy bár a vele szemben indított végrehajtási eljárásban a jövedelmére letiltást adott ki a végrehajtó, és folyamatosan teljesítették a levonásokat, a követeléskezelő nem minden teljesítést számolt el a tartozás csökkentésére. Közel 700 ezer forint elszámolását hiányolta, és csatolta is ennek kimutatását.

Az eljárás során a követeléskezelő elismerte, hogy a kérelmező által megjelölt tételek valóban beérkeztek, azonban elmondása szerint „technikai hiba történt”. A szükséges korrekciókat a behajtó már a PBT eljárása során elvégezte és a tartozást ennek megfelelően csökkentette. Nemcsak pénzét sikerült visszaszereznie a panaszosnak. Elérte azt is, hogy a korrekció után fennmaradó tartozás kétharmadát kamatmentes részletekben fizethesse.

Mint a jegybank mellett működő PBT egyik tagja szakcikkében hangsúlyozta: ez is rámutat arra, hogy egy fogyasztó pénzügyi előképzettség nélkül is sokat tehet ügye rendezése érdekében. Ehhez persze fontos, hogy az adós nyomonkövesse tartozásának alakulását, és tisztában legyen a legfontosabb fogalmakkal, szabályokkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.