2022. október 10., hétfő

„ILYEN KIHÍVÁSSAL RÉG NEM TALÁLKOZOTT A MAGYAR TÁRSADALOM”

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.10.10.


Változtatni kellene a kormány segélyezési politikáján – jelentette ki a Népszavának Gábos András, a TÁRKI vezető kutatója.


Hogy jellemezné a magyar társadalom mostani helyzetét?

Nem vagyok makrogazdasági elemző, de azt gondolom, leginkább a bizonytalanság jellemzi ezt a pillanatot. Nő az infláció, gyengül a forint a beavatkozások ellenére is, nő az alapkamat és így a hitelkamatok. Mindez jelzi, hogy a gazdaság változóban van. Ez már a Covid-19 időszakban elindult, de a járvány még nem hagyott mély nyomot a makrogazdasági mutatókon. Most azonban sokkal több tényező áll együtt. Van tapasztalatunk a 2008-ban kezdődött pénzügyi válságról is, ahol azonban a gazdasági és a foglalkoztatási hatásokat fáziseltolódással követték a társadalmi következmények. 2013-ra tehető a szegénységi mélypont, majd, amikor a foglalkoztatási konjunktúra és a közmunkaprogramok elérték azokat a képzetlen vagy alacsonyan képzett rétegeket, amelyek korábban nem tudtak elhelyezkedni, a szegénységi mutatók jelentősen javultak.

Ennek a hatása, hogy a Covid-19 után a magyar munkaerőpiac nagyon gyorsan rendeződött és a legtöbb cég még mindig keresi a munkaerőt és nem elküldi? Meddig tart ki ez a lendület?

A járvány negatív hatása a foglalkoztatásban csak rövid ideig érződött, de annyi a bizonytalanság ebben a pillanatban, hogy nem lehet egyértelműen megmondani, mi következik. Nem tudjuk, mi lesz az uniós pénzekkel, lesz-e recesszió, hogy alakulnak az energiaárak. Látjuk, hogy a pénzügyi-gazdasági mutatók romlanak, de nem tudjuk, mennyivel lesz rosszabb egy majdani mélyponton.

Annyi már látszik, hogy az egyébként is kivéreztetett önkormányzatok kulturális és sportlétesítmények bezárásával válaszolnak a kihívásra, ahonnan már csak egy lépés, hogy elküldik az alkalmazottak egy részét.

Az önkormányzati szektorban valóban nőhet a munkanélküliség, de a magánszektor bizonyos ágazatai sem fogják megúszni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.