2022. október 21., péntek

INKÁBB BALOLDALIAK A MAGYAROK, DE MÉLYÜLT A VILÁGNÉZETI SZAKADÉK VÁROS ÉS VIDÉK KÖZÖTT

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.10.21.


A magyar társadalom sok tekintetben baloldalra húz, de a férfiközpontú családmodell népszerűsége például arról tanúskodik, hogy bizonyos területeken erős a jobboldali dominancia – világított rá a Policy Solutions kutatása. A nagy többség támogatja a nők abortuszhoz való jogát, a roma integráció esélyeit viszont rendkívül pesszimistán látja.

Gazdasági szempontból a mai a magyar társadalom többsége (56 százalék) baloldali értékrendet vall. A jobboldali gazdaságpolitikai orientáció a magyarok tizedére (11 százalék) jellemző, míg a középre húzódó, centrista gazdasági álláspontot elfoglalók a társadalom 32 százalékát teszik ki – mutatta ki a Policy Solutions pénteken ismertetett kutatása.

A négy évvel ezelőtti adatokhoz képest a gazdasági baloldalon elhelyezkedők aránya csökkent, de nem a jobboldali nézetek váltak népszerűbbé, hanem a centristák aránya növekedett. (Az elemzés azokat nevezi centristáknak, akik nem rendelkeznek határozott baloldali vagy jobboldali világképpel.) Bár a kormánypártiak közel fele jelenleg is baloldali, vagyis piackritikus értékeket képvisel, négy éve még a Fidesz-szavazóknak 15 százalékponttal nagyobb hányada (64 százalék) tartozott ebbe a csoportba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.