2022. október 13., csütörtök

BRUSZT LÁSZLÓ: AZ ÖNJELÖLT ERŐS EMBEREKKEL AZ A GOND, HOGY A DEMOKRÁCIÁT PROBLÉMAKÉNT KEZELIK

KLIKKTV
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.10.13.


Bruszt László szociológus, egyetemi tanár, a CEU Demokrácia Intézetének az igazgatója az aktuális közéleti kérdések mellett arról is beszélgetett Bolgár Györggyel a Klikk TV TÍZ című műsorában, hogy mi maradt Budapesten, s mi távozott innen a Közép-európai Egyetemmel.

„Mondanám, ami elment. A lex-CEU törvény miatt az egyetem teljes oktatási programját ki kellett vinni Bécsbe, így bár 90 országból fogadunk, Magyarországon nem vehettünk fel diákokat.”

Bruszt László felidézte, hogy tanulmányai kezdetén jelentős mértékben foglalkoztak válságelméletekkel. „A válság mindig egy nagy fordulatról is szól, ami régen ment, már nem tud tovább működni, de hogy mi lesz utána, azt még nem lehet tudni pontosan.”

Mindig nagy szerepe van, ha „valaki előáll ezekben a bizonytalan helyzetekben és jelzi, hogy rábízhatják a társadalom vezetését, naggyá teszi Amerikát, Angliát vagy Brazíliát”. Ezzel nem csak a vélt erős emberek felbukkanása a gond, „hanem főként az, hogy a probléma részeként állítják be a demokráciát”.

Emlékeztetett arra is, hogy „a nyolcvanas években, a rendszerváltás előtt például a történészek politológusok, a demokratikus ellenzék között egy nagyon intenzív, nagyon sűrű párbeszéd zajlott. Intenzív szellemi élet volt, ez most hiányzik”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.