2022. október 10., hétfő

KREATÍV ESZKÖZÖKKEL KURTÍTANÁK A VÁRÓLISTÁKAT, FELFÜGGESZTÉSSEL BÜNTETNÉK, HA A KÓRHÁZAK NEM GYORSÍTANAK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.10.10.


Míg 2019. tavaszán 25 ezren vártak valamilyen műtétre, idén szeptemberben már 50 ezren. Most megszabják azt is, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott egészségügyi intézménynek.

Könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel kívánja kurtítani a várólistákat az egészségért felelős államtitkár a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, az egészségügy átalakítását célzó javaslatában.

Ha a javaslatot elfogadja a kabinet, akkor eleve csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. Azok sem szerepelnek majd a várólistán akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek – mondjuk azért, mert konkrét orvosra várnak vagy családi programjuk van. Ők egy úgynevezett előjegyzési listára kerülnek. Azokat is az előjegyzési listára sorolják vissza, akik a tervezett műtétjükre – megfelelő kimentési ok nélkül – nem érkeznek meg. Továbbá kikerülnek a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem használna, mert például annyit romlott az állapotuk. Ez a két csoport gyakorlatilag parkolópályára kerül. Ők később – orvosilag indokolt esetben – kérhetik felvételüket az előjegyzési listára.

A kórházak feladatul kapják a műtétek tempóban történő elvégzését. Ehhez a jövőben meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott intézménynek. Ha nem teljesítenék a minimálisan a beavatkozások elvárt mennyiségét, akkor a biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását. Ennek következtében felfüggeszthetik a működésüket is.

A műtétek elvégzését gazdaságosabbá is tennék a jövőben, így a várólista-csökkentő ellátásokért eddig utalt 130 százalékos finanszírozást 150 százalékosra növelnék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.