2022. október 28., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs
2022.10.26.


A SZERK.


A SZERK.
A főrendőr és a fővadász kiveti a szociális hálót

A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvényt azzal a céllal alkották meg, hogy „meghatározza az állam által biztosított szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit”.

A SZERK.
A veszedelmes Pankotai

Nyílt Facebook-posztban határolódott el hétfőn a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója, dr. Nyisztor az iskola egyik diákjától – „az intézmény nevében”.


PUBLICISZTIKA

KIRILL HARATYJAN
Putyin kivonul
Merre fordul Oroszország?

Putyin október 8-án Szergej Szurovikin tábornokot nevezte ki az ukrán fronton harcoló orosz erők új főparancsnokává. A külföldi sajtóban ekkor megjelent elemzések, katonai szakértői vélemények többnyire legendás kegyetlenségét emelték ki, úgy emlegették, mint véreskezű „vadembert”, a „szíriai mészárost”.

KIRÁLY JÚLIA
Legalább 98 százalék kudarc
A jegybanki hitelesség megsemmisüléséről

Az amerikai jegybank a minap közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett volt elnöke, Ben Bernanke gyakran mondogatta: „A monetáris politika 98 százaléka beszéd, és csak 2 százaléka cselekvés.”

EGOTRIP

EGOTRIP
Váradi Balázs: Csak semmi politika!
Piacok, piacok

A minap szinte egyszerre ütközött a brit és a magyar gazdaságpolitika hajója a pénzügyi piacok jéghegyének.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Ez naiv feltételezés”
Vlagyimir Gelman orosz politológus arról, hogy felbomolhat-e Oroszország

Minek kéne történnie, és milyen országgá kéne válnia Oroszországnak ahhoz, hogy ne jelentsen többé fenyegetést sem a szűkebb, sem a tágabb környezete számára? Segítene-e a demokratizálódásában, ha önálló államocskákra esne szét, mint annak idején a Szovjetunió? A Gazeta Wyborcza remek interjúját közöljük.

LIZ TRUSS BUKÁSA ÉS RISHI SUNAK FELEMELKEDÉSE
Mindig van másik

Másfél hónapja Liz Truss a brit miniszterelnöki székért folytatott maratoni „állásinterjún” legyőzte Rishi Sunakot. Ezt követően mindössze 45 nap jutott a legrövidebb ideig szolgáló szigetországi kormányfőnek, aki pálfordulásokban és botrányokban gazdag kormányzás után bukott meg október 20-án. Hétfő délutánra az is eldőlt, hogy éppen Sunak követi őt a kormányfői poszton.

BELPOL

A GYEREKVÁLLALÁS-SERKENTŐ TÁMOGATÁSOK EDDIGI MÉRLEGE
Jóból is megárt a csok

Aligha oldja meg a gondokat, hogy rendeleti úton csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát. Ez a lépés sokkal inkább megkoronázása annak a tévedéssorozatnak, amelyik az elmúlt évek családpolitikáját jellemzi.

ÍGY HARCOL A FIDESZ PEST MEGYÉBEN
Kenjük be sárral!

A kormánypárti lejárató, karaktergyilkos akciókat helyben ugyanazokkal az eszközökkel – rágalmazással, fenyegetéssel stb. – hajtják végre, mint országosan. A 2024-es helyhatósági választás előtt, mivel a Fidesz számos helyen készül revánsra, ez csak fokozódni fog. Három történet Pest megyéből.

VÁRHELYI OLIVÉR EU-BIZTOS MAGÁNYOSSÁGA
A rossz bor cégére

Az Európai Unió szomszédságpolitikáját irányító magyar biztost, Várhelyi Olivért sokan „Orbán embereként” tartják számon, aki a magyar kormány érdekeit próbálja érvényesíteni Brüsszelben és az EU határain túl is. S ha kicsit utánanézünk, valóban ez a kép rajzolódik ki róla.

A SOHA EL NEM KÉSZÜLŐ PÉCSI AQUAPARK TANULSÁGOS TÖRTÉNETE
Százmilliók a semmire

A pécsi aquapark megépítését hét és fél éve ígérte meg a miniszterelnök és az akkori polgármester, de azóta sem történt egy kapavágás sem. A 2019-ben nyertes ellenzéki városvezetés most új helyszínen és részben új tartalommal akarja megvalósítani a projektet. Van-e esély erre?

PÜSPÖK FELESÉGGEL, ÖT GYEREKKEL ÉS REFORMTERVEKKEL
Történelmet írt

Keresztes háborút hirdetett a betörő orosz csapatok ellen, püspökként szorgalmazta a katolikus egyház reformját, a cölibátus eltörlését. Az emigrációban megnősült, a kiegyezés után, családos emberként, mivel kiváló történész volt, mégis ismét püspök lehetett Horváth Mihály.

ZENE

INTERJÚ
„Olyan, mint a karácsony”
Víkingur Ólafsson zongoraművész

Az izlandi zongorista életének meglepően sok magyar vonatkozása van. Bartókhoz és Kurtághoz különösen erős kapcsolat fűzi. A művész a Liszt ünnepen lépett fel Budapesten, mi előtte beszélgettünk vele.

A THE CURE 45 ÉVE
A sötét ezer árnyalatban

Hat év után indult újabb európai turnéra a The Cure, ráadásul új album is van a láthatáron. A közelgő budapesti koncert kapcsán idézzük fel, hogy miért érdemes meghallgatni őket 2022-ben is.

INTERJÚ
„Ezt hívják úgy, hogy Covid-színtér”
Black Country, New Road

Az experimentális posztpunkban utazó brit zenekar két izgalmas lemezt készített, de az év elején otthagyta őket a frontemberük. Azóta kizárólag új dalokat játszanak. Így volt ez az Akvárium Klubban, az Isolation Budapest című rendezvényen is. A koncertet megelőzően a hatfős zenekarból öten is a rendelkezésünkre álltak.

MI A KOTTA?
Jót vagy semmit

Klasszikus zenei programajánló a 2022/43. hétre

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Fekete-fehér
Közvetlen történelem – Juhan Kuus életműve

A Fotóhónap nyitóeseménye, s egyben legnagyobb kiállítása az észt felmenőkkel rendelkező Kuus (1953–2015) retrospektív tárlata, amelyet a tavalyi szentpétervári bemutató után immár Budapesten is láthatunk, változatlan formában – ez vonatkozik a dizájnra és a művek csoportosítására is.

RÁDIÓ
Akarat és képzet
Tudományos podcast a vidékiségről

Némiképp zavarba ejtő, hogy a magyar nép egyik örök sorskérdését (vagy kedvenc gumicsontját), hogy mi a különbség város és vidék, népi és urbánus, vagy mondjuk polgár és paraszt (ma már nem létező kategóriák, tegyük hozzá gyorsan) között, éppen egy (újabb) kétharmaddal megnyert választás hozta ismét divatba.

SZÍNHÁZ
Fantomszerelem
Dichterliebe

Ne higgyük, hogy az 1840-es keletkezését követő két évtizedben akár egyszer is előadták a maga egészében Schumann félórás dalciklusát. Már a megnevezés is megtévesztő.

FILM
Valaki jön
Max Walker-Silverman: A szerelem dallama

Klasszikus, szinte filmiskolai expozíció, a főhős reggeli rutinjának bemutatása. Egy barázdált arcú hatvanas nő kilép a lakókocsijából a hegyvidéki kempingben.

TÉVÉSOROZAT
Nyúl a cilinderben
Abrakadabra

Kártyatrükkök, Uri Geller, színpadi zsebtolvajlás, halottlátók és Rodolfo – ők mind a bűvészet köpönyegéből bújtak elő, pedig legalább annyi a különbség közöttük, mint ahány dolog összeköti őket.

KÖNYV
A maga útján, egyedül
Bódis Kriszta: Kisasszonyképző

A két világháború közötti időszakban a politikai vezetés igyekezett a nőket a konyhába visszaküldeni, és kizárólag „természetes hivatásukra”, a családanyai szerepre kényszeríteni.

KÖNYV

INTERJÚ
„Már a fele megvan”
Bódis Kriszta író

Tüdős Klára pályája rendkívül gazdag: foglalkozott egyebek közt filmkészítéssel, divattervezéssel, szegény gyerekeknek alapított kollégiumot, majd menekülteket és zsidó üldözötteket mentett a háború alatt. A róla készülő regénytrilógiáról, döntéseink és a cselekvő szolidaritás fontosságáról a szerzővel, Bódis Krisztával beszélgettünk.

VISSZHANG

VISSZHANG: KONCERT
Víkingur Ólafsson és az Orchestre symphonique de Montréal

Nem maradt viszonzatlan a hazai közönség szeretete Víkingur Ólafsson iránt.

VISSZHANG: LEMEZ
Mózes Tamara – Kalte­ne­cker Zsolt: Futurized

A két zenész nem nosztalgiavonattal érkezett az elektronikus, rockos-jazzes zenébe.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Darázs

Két egykori iskolatárs sok év után újra találkozik.

VISSZHANG: KONCERT
Black Country, New Road

A zenekar frontembere, Isaac Wood tavasszal, a második nagylemezük megjelenése előtt pár nappal robbantotta a bombát, hogy pszichés problémái miatt kilép a zenekarból.

VISSZHANG: FILM
A katolikus iskola

Közhely, hogy az iskola maga az iskolát fenntartó társadalom, s benne minden megtörténhet, ami a társadalomban.

VISSZHANG: FILM
Raymond & Ray

A mű középpontjában egy féltestvérpár áll, akiket elhunyt atyjuk hoz ismét össze: nem csak a temetését kell megszervezniük, de az atya utolsó akarata szerint a sírját is kettejüknek kell megásniuk.

VISSZHANG: FILM
Beugró a paradicsomba

A fáma szerint Meryl Streep és szereplőtársai elsősorban azért vállalták el a Mamma Miát, mert eltölthettek pár hetet egy mesés görög szigeten.

VISSZHANG: KÖNYV
Philippe Dana – Pierre Vasarely: Vasarely regényes évszázada

Victor Vasarely évszázada valóban regényes volt, ez a könyv azonban, amelyet az unoka egy újságíró segítségével írt, nem regény.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/43.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/43.

Rövid hírek: légkör, gén, szaurusz...

Snoblesse Oblige 2022/43.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/43.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Átéltem már ilyet”


Vicei Zsolt színész

FILM

TÉVÉSMACI
Párducok a park gyepén

Amikor Sztupa és Troché szundikátust alapítottak, le kellett cserélni a kanapét. Még hogy a kanapét? A kanapékat! Az összest.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Fülecskék

Uszka – savanyú káposztával töltött tésztabatyu

ÉTEL, HORDÓ
Tao Noodles

Étteremkritika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.