2022. október 17., hétfő

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Narancs.hu
2022.10.12.


A SZERK.
Csak keményen

„A rendőrminisztérium alá kényszerített közoktatás dolgozóinak módszeres megfé­lemlítése a tanév kezdete óta tart”, írtuk a múlt héten azokról a figyelmeztető levelekről, amelyeket a sztrájkoló, engedetlen pedagógusoknak küldtek ki a tankerületi vezetők, és amelyek a címzettek legnagyobb bűnének a tanulói tankötelezettség teljesítésének akadályozását nevezik.

A SZERK.
A pojáca

Nagy napokat él át mostanság Magyarország miniszterelnöke, a minap Prága, tegnap Berlin várta ezt a kétségtelen világpolitikai főtényezőt. Holnap sajnos csak Szijjártó Péter mehet Moszkvába, hisz’ az talán még nekünk is kicsit snassz lenne, ha a főnök Berlinből rögtön Putyinhoz, pláne Lavrovhoz vagy valami osztályvezetőhöz talpalna.

A SZERK.
Az utolsó példányig

„Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen” – nyilatkozta a Story magazinnak még 2014-ben Lévai Anikó, de ebből legfeljebb a kivasalásnak mint házastársi teendőnek volt hírértéke.

PUBLICISZTIKA

MARTIN JÓZSEF PÉTER
Csak szemfényvesztés?
A magyar kormány korrupció elleni intézkedései az uniós pénzek kiszabadítása érdekében

Tíz éve, a Transparency International (TI) Magyarország fogalmazta meg először: a magyar államot foglyul ejtették. Az angolul frappánsan state capture-ként leírt jelenségnek – miként arról a nemzetközi szakirodalomban bőségesen lehetett olvasni az elmúlt években – számos megnyilvánulási formája van.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
Viszonylatok (2B, Jászai Mari tér – Pesterzsébet, Pacsirtatelep)

Megindulása (augusztus 13.) óta Pest leghosszabb villamosvonala, menetrend szerinti ideje 48 perc. Ideje, hogy K. Dezső is felszálljon rá.

BELPOL

INTERJÚ
„Az állam valójában kivonul”
Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser a kormányzat egészségügyi terveiről

Október elején szivárogtak ki a kormány egészségügyireform-elképzelései. A csomag fokozott állami szerepvállalással számol, erőteljes centralizációt vetít előre, és számos túlzó szabályozást is tartalmaz. Rékassy Balázzsal a tervezet főbb pontjait beszéltük át.

NEM KÉR AKKUMULÁTORGYÁRAT GYŐRSZENTIVÁN
Csak a méreg van vele

A Győrszentivánra szánt akkumulátorgyár miatti helyi tiltakozáshullámot és felháborodást egyre nehezebben kezeli a kormánypárti vezetésű győri önkormányzat. A helyzetet Dézsi Csaba András polgármester konfrontatív fellépése is inkább élezte, mint enyhítette.

CSOÓRI SÁNDOR BECSÜLETE A PESTI KÖZPONTI KERÜLETI BÍRÓSÁGON
Ez már az ítélet

Egy közös kirándulás szervezésekor buszonként 100 ezer forintot kért vissza borítékban, korábban pedig elárulta az ’56-os forradalmat – ezt állítja Csoóri Sándorról egy történész, akit a költő özvegye kegyeletsértésért feljelentett. Az utóbbi vád azóta egy másik könyvben is megjelent.

KÜLPOL

OROSZ BRUTALITÁS UKRAJNÁBAN
A holtak üzenete

Bucsától, Irpinytől, Hosztomeltől Izjumig próbálják kriminológusok, orvos szakértők, rendőrök feltárni az Ukrajna elleni háborúban elkövetett atrocitásokat, azonosítani az áldozatokat.

KÖNYV

KÖNYV
Minden út Rómából
Philippe Sands: Patkányút. Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála

Philippe Sands neve itthon is ismert, leginkább úgy, mint a népirtás és az emberiesség elleni bűnök fogalmát személyes történeteken keresztül megvilágító Kelet-nyugati utca szerzője. A brit, anyai ágról francia származású, zsidó gyökerekkel rendelkező, „civilben” neves nemzetközi jogász gyakorlatilag e könyv folytatásaként, vagyis az egyik történetszálát továbbgombolyítva írta meg Patkányút című művét.

INTERJÚ
„Legalább tudod, hol vannak”
Donatella Di Pietrantonio író

Első regényével 49 évesen jelentkezett, s rögtön a kritikusok és az olvasók kedvence lett. Egyszerű, de rendkívüli érzelmeket felmutatni képes nyelve teszi egészen különlegessé a műveit. A szerzővel a Könyvfesztivál után beszélgettünk dialektusról és odaadott gyerekekről, személyességről és a nők helyzetéről is.

INTERJÚ
„Öröm és kaland”
Mán-Várhegyi Réka író

Legújabb, Vázlat valami máshoz című könyvében négy mai nő életébe tekint bele. Fanyar iróniával és mély együttérzéssel jeleníti meg szereplőit, de csak töredékesen ismerjük meg az életüket. Könyve koncepciójáról, írói kísérleteiről, női szerepekről, társadalmi megítélésről és az életkilátásainkról beszélgettünk.

KRITIKA

KÖNYV
Szöszök a sivatagban
Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz

Magdinak három kiló iráni lila agyagért kell elmennie egy szépségszalonba. Az út hosszú, keresztülvezet egy legelésző tehenekkel teli pusztán. Eltűntek a megszokott támpontok, Magdi a rázkódó járművön majdnem elvéti a kapaszkodót, és a legszívesebben kiszúrná az őt bámuló férfinak a szemét. Magdi orvoshoz jár, hogy a dührohamait kezelni tudja.

KÖNYV
A megálmodott regény
Jana Juráňová: Életem a nagy költővel

E fiktív életrajzi regényben a nagy költő nem más, mint a szlovák irodalom legnagyobb klasszikusának számító költő, dráma­író és műfordító, a modern szlovák költészet megteremtője, Pavol Országh Hviezdoslav, aki, miként Petőfi, szlovák anyától és magyar apától született.

SZÍNHÁZ
Égetnivalók
Ray Bradbury: 451 Fahrenheit

Bradbury a televízió térhódítása és a hidegháború árnyékában írta meg a jövő Amerikájában játszódó disztópiáját egy olyan kultúraellenes világról, ahol a hatalom betiltja és elégeti a könyveket. Amióta a Fahrenheit 451 az ötvenes években megjelent, a humán tudományok presztízse csak csökkent.

RÁDIÓ
Hét csapás
Irodalmi podcast a Könyvfesztiválról

Elképesztő belegondolni, hogy mennyire más volt a világ a legutóbbi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején. Több mint három év eltelt, mialatt ránk telepedett a járvány, kitört a háború, nyomában az élet szinte minden vonatkozását érintő válsággal.

FILM
Hacsak ő nem
Jan Paweł Matuszyński: Nem hagytak nyomokat

Végtelenül nyomasztó 160 perc. Nyomasztó, mert közünk van, nekünk, minden egyes kelet-európai embernek ehhez a Lengyelországban elkövetett politikai gyilkossághoz, akkor is, ha még meg sem születtünk a gyalázatos eset idején, és fogalmunk sincs az akkori történelmi helyzetről – és ezzel az érintettséggel szembesít bennünket ez a film.

FILM
Négyből kettő
Életem a Rolling Stones-szal

„De a banda játszik bélyeggel a hátán / Ezerszer megírták, hogy egyikük a sátán” – hasogatta a kulisszákat 42 évvel ezelőtt Földes László, a Hobo Blues Band Rolling Stones blues című számában, amelyet leginkább a hatvanas évek iránt érzett ködös nosztalgia hatott át, és távolról sem az aktualitások.

FILM
Mit lehet még lehúzni?
Andrew Dominik: Szöszi

Úgy tűnik, még mindig nem unjuk a régi nagy nevek pufogtatását, és ha a róluk készült film némi katasztrófaturizmusra is lehetőséget ad, a siker garantált.

KIÁLLÍTÁS
Egy koponya utazásai
Ereklye, Haydnkopf

A kiállítás fő témája egy híres bűntény, amelynek megtörténtében aktív (vagy néha passzív) szerepet játszottak: egy sírásó, egy bécsi börtönőr, egy a frenológia iránt élénken érdeklődő hercegi titkár, egy menstruációs problémákkal küszködő hölgy, valamint egy ismeretlen személy holtteste (vagyis a koponyája), több háború, egy sokáig üres mauzóleum, továbbá a hosszan tartó pereskedések. A kiváltó ok pedig Joseph Haydn koponyája volt, amely majd 150 éven keresztül várta, hogy elhelyezzék végső, kismartoni nyughelyére.

LEMEZ
Egy új kezdet
The Mars Volta: The Mars Volta

Több mint két évtizede annak, hogy Omar Rodríguez-López és Cedric Bixler-Zavala, az At the Drive-In nevű poszthardcore zenekar tagjai a texasi El Pasóban megalakították, és gyors sikerre vitték a rocktörténet egyik legvalószínűtlenebb formációját.

LEMEZ
Vörös ördögök
Manic Street Preachers: Know Your Enemy

A kilencvenes évek végi posztbritpop időszak egyik legnépszerűbb szigetországi zenekara volt a Manic Street Preachers. A walesi csapat 1998-as, This Is My Truth Tell Me Yours című albuma másfél millió példányban fogyott, és szinte minden létező brit díjat bezsebelt.

FILM

INTERJÚ
„Arany középúton”
Evelin Hust igazgató, Budapesti Goethe Intézet

A Goethe-Institut hálózat öt földrészen segíti a német nyelv elsajátítását, és nemzetközi együttműködésen alapuló kulturális programokat valósít meg. A budapesti intézet vezetőjét a Szemrevaló filmfesztivál kapcsán kérdeztük arról, hogy lehet-e Magyarországon politikamentes kulturális tevékenységet végezni, miben különbözik a német kultúra terjesztése Magyarországon, illetve Oroszországban, és mit szól ahhoz, ahogyan hazáját a magyar köztévében ábrázolják.

TÉVÉSMACI
Barmi, a talpas medve

Amikor Sztupa és Troché megpróbáltak beépülni a rigók közé, az eredmény csúfos kudarc lett, pedig megadták a módját rendesen.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Szent pók

Ez egy sorozatgyilkosos film, de nem a redundáns részletességgel bemutatott gyilkosságok a legszörnyűbbek benne.

VISSZHANG: FILM
Hókusz pókusz 2

Covid-mozinapló, sokadik felvonás: a pandémia miatt üresen kongó filmszínházakban ismét bemutatják a Hókusz pókusz című 17 éves filmet, mely története során először a nézettségi lista tetejére mászik.

VISSZHANG: FILM
The Outfit

Nyilván szabás-varrási hasonlatokkal lehetne a leg­egyszerűbben leírni ezt a filmet.

VISSZHANG: LEMEZ
Anima Musicae Kamarazenekar: String Serenades

A tizenkét éve alakult kamarazenekar háza tájáról érkező utolsó hírek nem sok jót ígérnek.

VISSZHANG: LEMEZ
The Great Concert of Charles Mingus

Amikor a már egy ideje a csúcson álló zenekarvezető-bőgős, Charles Mingus és együttese európai turnéra indult 1964 tavaszán, nem álltak szerencsésen a csillagok.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Moby Dick

Fekete Ádám darabjai nem adják könnyen magukat.

VISSZHANG: LEMEZ
Pixies: Doggerel

A bostoni Pixies a nyolcvanas–kilencvenes évek fordulójának egyik legfontosabb rockzenekara volt.

VISSZHANG: LEMEZ
Subtones: Lángolj

Az együttes vezetője, Subicz Gábor trombitás, a Modern Art Orchestra tagja a Subtonesszal találta meg azt az utat, amelyet a két világ között eddig is keresett.

KÉPZŐMŰVÉSZET

RÉS A PRÉSEN
„Urbánus felvetések”

Mucsy Szilvia fotóművész

INTERAKTÍV


Egy hét kultúra 2022/41.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/41.

Rövid hírek: Húsvét-sziget, evolúció, kéjgáz...

Snoblesse Oblige 2022/41.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/41.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

MI A KOTTA?
Mozarti csecsebecseh

Klasszikus zenei programajánló a 2022/41. hétre

RIPORT

HAMIS VÁDAKKAL AKADÁLYOZOTT SZÜLŐI KAPCSOLATTARTÁS
„Öld meg apát egy késsel!”

Két alkalommal abúzus miatt jelentette fel volt élettársát, annak rokonait és ismerőseit egy édesanya. Állításai utólag hazugnak bizonyultak, ezért ellene rágalmazás miatt indult eljárás – de kiskorú veszélyeztetése, hamis vád bűntette miatt is felelnie kell a bíróság előtt.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A második zöldbabszezon

Savanykás, lestyános zöldbableves húsgombóccal

KERTÉSZ LESEK
Tücsök Vendéglő és Söröző

Étteremkritika és/vagy -ajánló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.