2022. október 20., csütörtök

MAGYARORSZÁG MEGVALÓSÍTJA AZ INVERZ JÓLÉTI ÁLLAM KONCEPCIÓJÁT, AKKOR VON EL A LEGTÖBBET, AMIKOR A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG LENNE A SEGÍTSÉGRE

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.10.20.


A kormány törvényben akarja rögzíteni, hogy a legnagyobb bajban magukra hagyja a családokat. Az öregségi nyugdíjminimum helyett jön a „szociális vetítési alap”.


Mindenki gondoskodjon magáról, ahogy tud, a szociális területen a legminimálisabbra csökkenjen az állam felelőssége – ez a szociális igazgatásról szóló törvény tervezett módosításának üzenete a szociális szféra lapunknak nyilatkozó szakemberei szerint.

A Pintér Sándor belügyminiszter neve alatt kedden éjfél előtt benyújtott salátatörvény a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” címet viseli, de éppen az derül ki belőle, hogy a kormány semmibe veszi a bajban lévő emberek biztonságát. A javaslat azt akarja rögzíteni, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, ha ezt nem tudja megteremteni, a közelebbről nem megnevezett hozzátartozó köteles neki segíteni, s ha együtt sem boldogulnak, a település önkormányzatának van gondoskodási kötelezettsége. Az is szerepel a felsorolásban, hogy az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek kötelesek felkutatni, hogy kik szorulnának szociális támaszra és „erejükhöz mérten” feladatuk ezeknek az embereknek a segítése. S legvégül, ha minden egyéb lehetőség elérhetetlen, marad az állami segítség.

A szociális törvény jelenleg még hatályos szövegében megelőzte az állam az önkormányzatokat a felsorolásban.

Volt olyan megkérdezett szakember, aki a szociális temetésekhez hasonlította a csomagnak ezt a részét, mondván, ott is ez a sorrend, ha ki kell fizetni a díjat. Nem történt más, minthogy a többi szociális kérdés esetében is nyíltan kimondja a kormány ezt a felelősségi sorrendet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.