2022. október 31., hétfő

MIT AKAR A KORMÁNY? MÁR MOST IS VANNAK INGYENES DIÁKSZÁMLÁK! ISMÉT BELEPISZKÍTANA A HATALOM A PIACI FOLYAMATOKBA, PEDIG NAGY A VERSENY

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.10.28.


Erős a verseny a bankok között a diákokért, számukra nem piaci díjért, hanem annál jóval kedvezőbben, akár ingyenesen is szolgáltatnak. A kormány most belepancsolna ebbe a szegmensbe, rendelettel terelné a Diákhitelt igénylőket egy kitüntetett bankhoz. Nem biztos, hogy sikerrel fog járni.


Az elmúlt 12 évben lassan már megszokhattuk, hogy akár egyetlen éjszaka alatt teljes szektorokat semmisít meg a kormány vagy tereli a teljes üzletágat a hozzá közelállók érdekszférájába. Most hirtelen az az ötlete támadt, hogy a diákokat az általa kiválasztott bankhoz irányítsa át. A kormány honlapjára ugyanis a múlt héten felkerült egy tervezet, amit „társadalmi egyeztetésre” bocsátott. (Megígérte a kormány az Európai Uniónak, hogy csökkenti az „egyéjszakás” jogszabályalkotást, és egyeztet a társadalommal. Ez egyébként az ígéret elhangzása után rögtön „nem sikerült” a kata kinyírása esetében.)

A hivatalos szöveg szerint „a diákok helyzetének javítása érdekében a kormány áttekinti és fejleszteni kívánja a diákhitel rendszerhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási rendszert annak érdekében, hogy a hallgatók diákhitellel kapcsolatos költségei a lehető legalacsonyabbak legyenek. Az előterjesztés így egy 2023-ban bevezetésre kerülő kedvezményes “Diákhitel számla” bevezetését célozza, a diákhitelhez való hozzájutás kedvezőbb feltételeinek biztosítása érdekében.”

A hallgatói hitelrendszerről szóló rendelet tervezett módosítása szerint a szabad felhasználású hitel folyósításának az lenne a feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn egy olyan banknál, amelyet a Diákhitel szervezet (ez most a Diákhitel Központ) négyévente választ ki közbeszerzési eljárás keretében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.