2022. október 31., hétfő

KÍNA – KORONÁZÁSI (SEM)MISE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2022.10.28.


Pekingben múlt vasárnap véget ért „a munkásosztály élcsapatának harci seregszemléje”. Az ötévente tartott kongresszuson – Kína mérettartományaihoz méltón – a 97 milliós párttagság képviseletében csaknem háromezer küldött hallgatta meg Hszi Csin-ping pártfőtitkár-elnök majdnem kétórás összefoglaló jelentését. Zárásképpen megválasztották a Kínai Kommunista Párt új vezető testületeit, amelyekben a várakozásoknak megfelelően Hszi hívei még nagyobb arányban képviseltetik magukat.


Tovább erősödve került ki Hszi főtitkár a kínai kommunisták XX. pártkongresszusából. Amióta 2012-ben átvette a vezetést, az 1,4 milliárd lelket számláló birodalmat a saját képére formálta. Potenciális versenytársait kiszorította a vezetésből (vagy börtönbe csukatta), elfojtott mindenfajta ellenállást, és megszilárdította a párt szerepét a társadalomban, illetve a sajátját a párt élén.

Négy éve módosíttatta azt az évtizedes alapszabályt, hogy két ötéves perióduson, illetve a betöltött hatvannyolcadik életéven túl a vezetőknek távozniuk kell posztjukról. (Ezt azóta meglehetősen öntörvényűen kiterjesztette néhány hűséges munkatársára – például az eddigi külügyminiszterre és az egész haderőt felügyelő Központi Katonai Bizottság egyik alelnökére is.)

Ami a gazdaságot illeti, az évtizedes nyaktörő növekedés véget ért; Hszi utolsó éveiben alaposan lelassult a gyarapodás. Beszédében a főtitkár hangsúlyozott figyelmet szentelt az egyes térségek közötti fejlettségbeli különbségek fölszámolásának, a bevételek újraelosztásának. Alighanem az amerikai szankciók érződő hatásának tulajdonítható, hogy az innováció és a technológiai beruházások terén az önellátó képesség fokozására fókuszált.

Hszi eközben egyre inkább autoriter vezetővé vált, aki a biztonságra, gazdasági téren a „közös jólét” nevében megerősített központi ellenőrzésre, fölturbózott hadseregre és az intenzívebb külpolitikára helyezte a hangsúlyt. Mindezek jegyében az élet minden szférájában megerősítette a politikai ellenőrzést és a gazdaság állami cölöprendszerét, illetve kezdeményezőbb-támadóbb diplomáciára ösztönzött.

Ugyanakkor mesterségesen megnyújtott mandátumát beárnyékolta a gazdaság fejlődésének kényszerű lassulása, az elégedetlenséget keltő zéró-COVID-stratégia bénító hatása, a csaknem húszszázalékos ifjúsági munkanélküliség és a fejét felütő elégedetlenség. Az sem lehet véletlen, hogy a kongresszus idejére elhalasztották a harmadik negyedév számainak akkor esedékes közzétételét...


ÉLET ÉS IRODALOM 2022/43. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.