2022. október 25., kedd

MOST SZEMBESÜLNEK IGAZÁN A BRITEK A BREXIT OKOZTA GAZDASÁGI KÁROKKAL

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2022.10.25.


Sokáig rá lehetett kenni a covidra a brit gazdaság hanyatlását, de a friss adatokból kiderül, hogy az Egyesült Királyságon kívül minden fejlett országnak sikerült kilábalnia a járvány miatti visszaesésből. A kereskedelmi káoszt a brit vállalkozók már most megszenvedik, pedig a Brexit lassan fejti ki káros hatásait.


Liz Truss brit miniszterelnök múlt csütörtökön bejelentette, hogy alig másfél hónapnyi kormányzás után lemond, és hétfőn már ki is kiderült, hogy korábbi ellenfele, Rishi Sunak veszi át a helyét. Truss bukását elsősorban az a szeptember végén ismertetett gazdaságélénkítő csomag okozta, amellyel leginkább a gazdagoknak kedvező adópolitikát hirdetett egy energiaválság, valamint a középosztályt és a szegényebbeket sújtó infláció kellős közepén.

A Növekedési Terv néven bejelentett csomag azonnal padlóra küldte a font árfolyamát, majd amikor már a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is nyílt kritikával illette a gazdasági egyenlőtlenségek növekedésével kecsegtető intézkedéseket, egy gyors pénzügyminiszter-váltás után visszavonták az egészet. A brit politikai és gazdasági helyzet finoman szólva kaotikus, és egymást érő válságok ide vagy oda, egyre nehezebb eltekinteni a Brexit hatásaitól, amikor a probléma gyökerét keressük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.