2022. október 25., kedd

ORSZÁGSZERTE 2600 BUSZJÁRAT NEM INDUL EL MA, A SOFŐRÖK ÍGY PRÓBÁLNAK FIZETÉSEMELÉST KICSIKARNI - ELÉGEDETLENEK A POSTÁSOK, ÉS TÖRÉKENY A KUKÁSOK BÉKÉJE IS

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.10.25.


Két órás figyelmeztető sztrájkot tart kedd délután a Volánbusz második legnagyobb szakszervezete. Várhatóan 2600 járat nem indul el országszerte.

A cégvezetésnek átadott hat pontból álló követeléscsomagjukban első helyen a bérkorrekció szerepel.

„Ne hagyjátok, hogy elbukjunk, mert akkor már senki nem fog kiállni értetek!” – hívta fel a Volánbusz munkavállalóinak figyelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke Dobi István. Figyelmeztetését azért tartotta fontosnak, mert szerinte „a cégvezetés arra játszik, hogy kedden elindít minden járatot és így a figyelmeztető sztrájk megbukik.” Úgy tudja, minden munkavállalót megkérdeznek arról, hogy részt kíván-e venni a munkabeszüntetésben. Ezzel egyrészt meg akarják félemlíteni a dolgozókat, másrészt a kapott válaszok alapján úgy módosíthatják a buszvezetők beosztását, hogy lehetőség minél kevesebb járat maradjon ki. Ennek ellenére is bizakodó Dobi István: a SZAKSZ október 10-re szervezett demonstrációján kétszer annyian vettek részt, mint azt előzetesen várták. Ezt követően a Volánbusznál működő második legnagyobb taglétszámmal rendelkező érdekképviselet tárgyalásokat kezdeményezett a menedzsmenttel.

Az idei 10 százalékos bérfejlesztés mellé további 10 százalékos alapbéremelést szeretnének, a jövőre ígért 5 százalék helyett 20 százalékot. Ez a 40 százalék a jelenlegi inflációs ütem mellett éppen csak elegendő lenne a reálkeresetek vásárlóértékének megőrzéséhez – állította Dobi. Ezenfelül többek között egységes bérrendszert és üzemanyag-elszámolást szeretnének, valamint kérik a hajnalos buszvezetők bejárási költségtérítésének emelését. (A buszvezetők saját kocsival mennek el a garázsokba felvenni a buszokat. Erre most kilométerenként 40 forintot kapnak.) A követelések között szerepel egy valós érdekegyeztető fórum felállítása is.

Az október 25-re, keddre meghirdetett két órás figyelmeztető sztrájk az összes megyére és Budapestre is kiterjed, az előzetes tervek szerint összesen 2630 járatot érint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.