2022. október 2., vasárnap

NEM A TANÁROKAT, HANEM PINTÉRT, MARUZSÁT ÉS A TANKERÜLETEK VEZETŐIT KELLENE KIRÚGNI

MAGYAR NARANCS
Szerző: AMBRUS VILMOS
2022.10.02.


A kölcseys pedagógusok elbocsátása világossá tette: folytatni kell a polgári engedetlenséget, a társadalom részéről pedig a tanárok melletti sokkal határozottabb kiállásra, nagyobb szolidaritásra van szükség.


Egyelőre nem lehet tudni, hogy a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanárának kirúgása csak a pedagógusok megfélemlítését célozza-e, vagy a polgári engedetlenségben részt vevő más tanárok is megkapják a felmondásukat. Mindenesetre a tankerületektől nem állnak távol a megfélemlítő akciók: fenyegették a tanárokat elbocsátással, a sztrájkolni szándékozókat extra pénzlevonással. A miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét a tankerület vezetője felmentette pozíciójából, mert korábban részt vett a pedagógusok polgári engedetlenségi akciójában.

A tankerületek nyilvánvalóan nem maguktól hoztak ilyen döntéseket, hanem felülről kaptak utasítást. A tankerületek ettől függetlenül teljesen felesleges sóhivatalok, a központosított oktatásirányítás kártékony intézményei. Azért hozták létre őket, amiért például a kormányhivatalokat. Egyrészt kifizetőhelyek. Lapunk írta meg elsőként a közelmúltban, hogy az utóbbi két évben több mint kétmilliós prémiumot kaptak a Klebelsberg Központ vezetői. De jut máshogy is a dőzsölésre. Ugyancsak megírta a Narancs.hu, hogy a szigetvári tankerület munkatársai augusztus végén csapatépítőre mentek: borkóstolóval egybekötött vacsorán vettek részt, hajókáztak a Dráván, majd megebédeltek egy halászcsárdában.

Másrészt a tankerületek azért vannak - és itt is lehetne párhuzamként említeni a kormányhivatalokat -, hogy folyamatosan vegzálják, megnehezítsék a tanárok munkáját. (A kormányhivatalok ugyanezt csinálják az önkormányzatokkal.) Agyatlan bürokráciával - erre ebben a cikkünkben említünk példákat -, vagy ha kell, a tanárok meghurcolásával. Nem volt olyan régen, biztos sokan emlékeznek rá, mit művelt a hódmezővásárhelyi tankerület vezetője a vasalódeszkás tornatanár néven ismertté vált pedagógussal...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.