2022. október 24., hétfő

ORBÁN AMERIKAI BARÁTAI SZERINT AZ USA NEM NYER A HÁBORÚN – UKRAJNA IS TÉT A FÉLIDŐS VÁLASZTÁSON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.10.24.


Sokan felkapták a fejüket Orbán Viktor berlini kijelentésén, hogy Donald Trump lehet a béke záloga Ukrajnában. Noha a volt elnök visszatérése legkorábban 2024-ben esedékes, hívei már a közelgő félidős választásokon győzelemhez segíthetik a Republikánus Pártot. A kiélezett szavazás egyik tétje az Ukrajnának nyújtott segítségnyújtás folytatása lehet, az amerikai jobboldalon ugyanis korántsem mindenki ért egyet a magyar kormányzati mantrával, miszerint az Egyesült Államok profitál a háborúból.


Az ukrán hősies nép, de csak a nyugati segítséggel tudja felvenni a harcot az oroszokkal, ezért a háborút ők maguk nem tudják lezárni, csak Amerika. Ugyanakkor a mostani elnök túl messzire ment, amikor háborús bűnösnek, tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyint, így ő nem tud békét kötni. Ezért bár brutálisan hangzik, a béke reményének a neve Donald Trump – fejtegette Orbán Viktor egy október elején tartott berlini beszélgetésen.

Trump esetleges visszatérése csak 2024-ben lesz aktuális, nevének emlegetése mégis időszerű, hiszen a két elnökválasztás között szokásos félidős voksoláson idén is az urnákhoz járulnak az amerikai szavazópolgárok. Számos helyi, törzsi és tagállami tisztviselő mellett újraválasztják a szövetségi törvényhozás zömét is: a Képviselőház mind a 435 tagját, valamint a Szenátus 100 tagja közül 35-öt. Így bár a Fehér Házban november után is Joe Biden ül majd a következő két évben, könnyen lehet, hogy pártja a Kongresszus mindkét házában elveszíti többségét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.