2022. október 24., hétfő

900 EZER HÁZTARTÁS KERÜL BAJBA A REZSIÁRAK EMELÉSE MIATT - MILLIÓK ÉLNEK MAJD NAPRÓL NAPRA A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.10.24.


A háztartások több mint 20 százalékának a megélhetését veszélyezteti a rezsidíjak emelése. Ez 900 ezer háztartást, vagyis több millió embert jelent. Az Intrum felmérése szerint közülük 161 ezer háztartás biztosan be fog dőlni. Akkora a baj, hogy a lakosság megtakarítási képessége már idén 63 százalékkal a 2008-as szintre zuhan.


Legalább 161 ezer háztartás biztos, hogy be fog dőlni a rezsidíjak megemelése miatt – derült ki az Intrum és a GKI Gazdaságkutató közös felméréséből, amit Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója mutatott be a Portfolio múlt heti, Budapest Economic Forum konferenciáján. Ez a háztartások 3,9 százalékát jelenti.

Ők a 100 ezer forintnál alacsonyabb nettó havi jövedelemmel rendelkező családok. Náluk a rezsiköltségek olyan nagy részét viszik el a bevételnek, hogy csak maga a díjemelés a jövedelmük 38 százalékát teszi ki. Emiatt az elkölthető jövedelmük havi 58 ezer forintról 36 ezer forintra csökken. Így teljesen esélytelen, hogy ki tudják fizetni a számláikat és a megélhetési költségeiket. Költségvetésük fenntarthatatlanná válik. Körükben túlreprezentáltak a rokkantnyugdíjasok és az öregségi nyugdíjasok.

A felmérés szerint a bedőlő háztartások az átlaghoz képest sokkal nagyobb valószínűséggel családi házban élnek, községben élnek, 100 és 150 négyzetméter közötti lakóterületen, és az átlaghoz képest jóval rosszabb megtakarítási képességgel bírnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.