2022. október 25., kedd

ORBÁN ESETE 1956-TAL ÉS A FORRADALMAT LEVERNI KÉNYSZERÜLŐ SZOVJETEKKEL

MAGYAR NARANCS
Szerző: FAZEKAS ZSUZSANNA
2022.10.24.


Miközben Orbán Viktor már ott tart, hogy az 1956-os forradalmat is a Nyugat miatt volt muszáj levernie a Szovjetuniónak, a civilek kedélyesen elkezdték belakni 1956 emlékét. Mi a tanulsága az idei október 23-ának?


Orbán Viktor idei október 23-i beszédében megint egy új verzióval állt elő a forradalom értelmezéséről. A dolog nem most kezdődött, Orbán és a Fidesz a kilencvenes évek közepén szállt be aktívan 1956 (át)értelmezésébe, 1997-től a „polgári Magyarország” akkor eladni kívánt politikai termékéhez kapcsolódva „polgári forradalomnak” titulálva 1956-ot, valamint az aktuális politikai erőviszonyokra válaszul aktívan kommunistázva.

Orbán világképének egyik legfontosabb eleme a világ folyamatos kettéosztása jókra és rosszakra: nemzetiekre és a nemzetietlenekre, hazaszerető magyarokra és hazaáruló kommunistákra, elnyomókra és áldozatokra, honvédőkre és külső támadókra, mikor mit kell előtérbe hozni. Az MSZP-kormányok idején főleg a kommunistázásra reagált jól a magyar társadalom, 2006-ra összeértek a dolgok, Orbán pedig összességében jó másfél évtizedig sikeresen kovácsolt magának politikai tőkét abból, hogy kisajátította a forradalom emlékét...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.