2022. október 11., kedd

OROSZORSZÁG SÚLYOS CSAPÁST MÉRT A RAKÉTÁKKAL, DE A FRONTOKON AZ UKRÁNOK VANNAK LÉPÉSELŐNYBEN

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.10.11.


Oroszország előrébb sorolhatja a civil infrastruktúra elleni csapásokat a Kercsi-szoros hídja elleni szabotázsakció után, miközben 2023-ig nincs sok esélye a hadműveleti kezdeményezés visszaszerzésére, és közeledik a tél, melynek egyaránt katasztrofális hatásai lesznek az orosz kiskatonákra és az ukrán polgári lakosságra. Rácz András Oroszország-szakértővel elemeztük a háború aktuális katonai és politikai kérdéseit.


Súlyos, de nem végzetes csapás, viszont nem tudjuk, hogy lesz-e folytatása


– értékelte Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Oroszországgal foglalkozó szakértője az Ukrajna számos városában hétfőn alapvetően a civil infrastruktúrát érő orosz rakétacsapásokat, melyeket Vlagyimir Putyin a Kercsi-szoroson átívelő híd elleni szabotázsakció megtorlására rendelt el. A provokatív akció, majd a rá érkező válasz dinamikájáról három nap elteltével nincs értelme jóslásokba bocsátkozni, de az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy az ukrán részről végrehajtott támadásokra Oroszország rendszerint néhány napos rakétacsapás-sorozattal szokott válaszolni, majd részéről lezártnak tartja az epizódot.

Lehet, hogy a hídrobbantás nem csak szimbolikus sérüléseket okozott


Rácz szerint a 18 kilométeres hídon történt robbantás – amiért Ukrajna korábbi akcióihoz hasonlóan most is csak kikacsintások és kiszivárogtatások útján vállalta a felelősséget, hivatalosan nem – szimbolikus és katonai értelemben is érzékenyen érintheti Moszkvát és személyesen Vlagyimir Putyint.

A 2018-ban Putyin által felavatott híd Rácz szerint sokrétű szimbolikus jelentőséggel bír: 2014-ben a Moszkva által illegitim módon bekebelezett Krím félsziget és az orosz törzsterület között hozott létre fizikai kapcsolatot, méghozzá igen impozánsat: az építmény a legnagyobb orosz híd, és nemcsak 18 kilométeres hossza, hanem 3,5 milliárd dollárra rúgó építési költsége is monumentális. A támadás időzítése a Putyin 70. születésnapja utáni órákra is üzenetértékű.

Azonban a szimbolikus rétegeken túl Rácz András kiemelte, hogy a Krími híd megrongálása (az elszenvedett károk függvényében) kézzelfogható hadműveleti nyereséggel kecsegtet Ukrajna számára.

A zárójeles rész azért lényeges, mivel egyelőre nem tudni a pontos károk mértékét: az orosz hatóságok természetesen hangsúlyozzák, hogy a kercsi híd sértetlen sávjain újraindult a közúti forgalom és a kétpályás vasútvonalon is áthaladt egy személyvonat, de Rácz úgy véli, nehéz elképzelni, hogy a hét, órákig lángoló vasúti tartálykocsi ne rongálta volna meg a híd acélszerkezetét...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.