2022. október 10., hétfő

PUTYINNAK A BRUTÁLIS OROSZ ELLENCSAPÁSSAL BELPOLITIKAI CÉLJAI IS VANNAK

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2022.10.10.


Durva választ adott Oroszország Ukrajna egy sor városára két nappal a Krími híddal szembeni robbantás után.


Ukrajnában számos várost, és civil létesítményt lőttek az oroszok, jóllehet, Vlagymir Putyin elnök azt állította a „terrortámadásra” adott válaszként, katonai épületeket, parancsnoki központokat támadtak. Kijevben például egy játszóteret és egy gyalogoshidat is találat ért. Összesen 11 személy vesztette életét, öten közülük a fővárosban, amelyet hónapok múltán támadtak, s kezdett visszatérni az élet a régi kerékvágásba. Több tucatnyian sérültek meg. Az ukrán kormány szerint a légicsapásokban tizenegy kulcsfontosságú infrastrukturális létesítmény sérült meg a fővárosban, Kijevben és nyolc másik régióban.

Az ukrán vezérkar azt közölte, délutánig az orosz csapásokban 84 cirkálórakétát, 24 drónt vetettek be, köztük 13 iráni gyártmányú Shahedet. A légvédelem 43 rakétát lőtt le és 13 drónt semmisített meg. Ukrajna további légvédelmi berendezéseket követelt a Nyugattól. Németország jelezte, napokon belül korszerű légvédelmi rendszert szállítanak Kijevnek. Az elképesztő orosz támadás jól mutatja, mennyire érzékenyen érintette Putyint a Krími híd elleni akció.

Ukrajnában az ország egy sor régiójában szűnt meg az áramszolgáltatás, s bár a nap folyamán visszatért, Kijevben korlátozásokat vezettek be. Az egykor mérsékeltnek számító orosz elnök, a ma már szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Dmitrij Medvegyev azt közölte, „ez csak a kezdet volt”. Az orosz védelmi minisztérium „sikeresnek” nevezte a rakétacsapásokat. "Minden kijelölt célpontot eltaláltak" – állította Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.