2022. október 3., hétfő

REZSIEMELÉS: MIÉRT KAPHATUNK NÉHÁNY KÖBMÉTERES FOGYASZTÁSRA NAGYON MAGAS GÁZSZÁMLÁT, ÉS MIT TEHETÜNK ELLENE?

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2022.10.03.


1729 köbméter földgáz minden lakossági felhasználónak kedvezményes áron jár – ezt mindenki tudja, de a bediktálós háztartásoknak máshogy számítják a határt, mint az átalányt fizetőknek. Ráadásul a diktálósoknak is három különböző képlet van, az ezek közötti különbség miatt pedig több tízezren ijesztő számlákat kaptak az utóbbi időben. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mi a különbség a felhasználási típusok között, mi az a jelleggörbe, és érdemes lehet-e váltani.


A fél ország a szívéhez kapott, amikor júliusban bejelentették: augusztustól az átlagfogyasztás felett a korábbi gázár hétszeresét, az áramárnak pedig a dupláját kell majd fizetni. A hír hallatán mindenki számolgatni kezdett, belefér-e még a keretbe. Akik a határérték alatt vannak, többségében nyugodtan megtörölték a homlokukat, akik pedig felette, vagy azonnal szigetelni kezdtek, vagy elhatározták: ezentúl kevesebbet fogyasztanak, esetleg egyszerűen belenyugodtak, hogy mostantól össze kell húzni a nadrágszíjat.

A változtatások pontos kivitelezését viszont nem sikerült időben közölni sem a kormánynak, sem a szolgáltatóknak, így az első új rendszerben kiállított számlák megérkezésekor rengetegen a várt végösszeg többszörösét kapták. Ők pedig szinte mind azok voltak, akik diktálás alapján fizetik a gázszámláikat.

Szeptember első napjaiban több tucat levelet kaptunk a Telexen, amelyekben olvasóink érthetetlen és irreálisan magas gázszámláikat küldték el. Akkor írtunk is egy cikket, amelyben elmagyaráztuk: a diktálós fogyasztóknak az évi 1729 köbméter kedvezményes áron számított gáz nem az év minden hónapjában egységesen jár, hanem egy bonyolult, jelleggörbe nevű eloszlás alapján. Eszerint a fűtési igényeknek megfelelően télen sokkal több gáz jár, mint nyáron.

A helyzetet bonyolítja, hogy a felhasználás típusától függően a jelleggörbe is különböző lehet, erről viszont akkor sem kormányzati, sem a gázszolgáltatók honlapján értelmezhető tájékoztatás nem volt elérhető. Mostanra ugyanakkor világos lett, hogy működik a rendszer, és az is, hogyan lehet elkerülni a feleslegesen magas gázszámlákat.

Mi alapján kell fizetni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.