2022. október 10., hétfő

SÍKLAKI ISTVÁN: A BUTA REZSIM CSAK AZ ELNYOMÁSHOZ ÉRT, ÁM EZ BUMERÁNGGÁ VÁLHAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.10.


Ez a rezsim olyan helyzetbe kormányozta magát, hogy csak az egyre erőteljesebb elnyomásban és megfélemlítésben bízhat – véli Síklaki István. A szociálpszichológus a Hírklikknek elmondta, ha van egy olyan, viszonylag nehezen kezelhető társaság, mint az értelmes tanárok, és az értelmes fiatalemberek, akik együtt vannak, akkor velük szemben ennek a rezsimnek a megfélemlítésen kívül más eszköze nincs – tehát ehhez fog nyúlni. Hozzátette, lehet, hogy a pedagógusok tíz százaléka most otthagyja a szakmát, de a tiltakozás, maga a gesztus valamelyest segített a méltóság megőrzésében. Ez pedig létfontosságú.


A PSZ és a PDSZ a miniszterelnöknek nyílt levelet írt, amelyben azt kéri, hogy mielőbb hívják össze a sztrájkbizottságot. Azt is kéri, hogy egy, az oktatás minden területéhez értő, és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost nevezzen ki, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás strukturális átalakításáról. Ön szerint lesz hatása a szakszervezet kérésének?

– Nem hiszem. Nem hiszem, azért, mert a Fidesz célcsoportjának a nagyobb részét ez nem igazán érinti meg. El sem jut igazán hozzájuk, mert láttuk, hogy a kormánymédia mellőzi, vagy negatívan állítja be. Nekem az a benyomásom, hogy különösen a vidéki területeken nem vezet olyan hatásra, ami arra késztetné Orbánt, hogy Pintér keze alól kivegye ezt a rendszert. Ami azt jelenti, hogy továbbra is a „szkanderozás” működik majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.