2022. október 19., szerda

TAROLT A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ A SZÍNIKRITIKUSOK DÍJÁTADÓJÁN

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2022.10.19.


Negyvenharmadik alkalommal adta át a Színikritikusok díját a Színházi Kritikusok Céhe kedden, az Örkény Színházban rendezett gálán. A díjjal a 2021/2022-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerték el. A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) 2021-es megszűnése óta fájóan hiányzik a magyar színházi szcénából az éves, átfogó és sokszínű, műfajokon és határokon átívelő színházi szemle. Ha pótolni nem is tudja, valamennyire idézi az egykori fesztivál felhozatalát és szakmai nívóját a Színházi Kritikusok Céhe által Színikritikusok díjára jelölt előadások és alkotók névsora.

Az est abszolút nyertese a Katona József Színház volt, amelynek előadásai 8 kategóriában összesen 10 díjat nyertek.


Ez úgy lehetséges, hogy a legjobb előadás és a legjobb új dráma/színházi szöveg kategóriákban is holtverseny alakult ki a Katona előadásai között.

Azt már előre tudni lehetett, hogy a színház nem marad majd díjak nélkül, a legjobb előadás, a legjobb rendezés és a legjobb új magyar dráma / színházi szöveg kategóriákban ugyanis csak a Katona előadásai versenyeztek egymással. A budapesti színház kapta a legtöbb jelölést, összesen tizenhatot, a díjátadónak is helyet adó Örkény István Színház öt jelölést tudhatott magáénak, ebből kettőt, a legjobb jelmeztervezőnek (Nagy Fruzsina) és a legígéretesebb pályakezdőnek (Borsi-Balogh Máté) járót válthatta díjra...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.