2022. október 27., csütörtök

TRÜKKÖZHETNEK A TANKERÜLETEK A TANÁROK TÚLÓRAPÉNZÉVEL

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2022.10.27.


Számos tankerületben feltűnően kevés túlórapénzt fizettek ki az elmúlt években a pedagógusoknak, noha a tanárhiány, a túlterheltség és a koronavírus-járvány miatt rengeteget kellett helyettesíteniük.


Óriási a szórás, hogy az egyes tankerületekben mennyi pénzt fizettek ki a tanári túlórák után – akár negyvenszeres különbségek is előfordulnak. Ez azért is figyelemre méltó, mert a túlórapénz kifizetése normális esetben nem mérlegelés kérdése, mint például a jutalomosztás, hanem normatív alapon jár a pedagógusoknak. Baján például 2020-ban, a koronavírus-járvány idején havi 300 forintot kapott egy tanár átlagosan, a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban viszont 12 ezer forintra jött ki az átlag.

Egy tanári túlóra után nagyjából 4 ezer forintot kellene fizetnie a tankerületnek, ez azt jelenti, hogy a legtöbbet fizető szigetszentmiklósi tankerületben is csak havi 3 óra túlmunkát számoltak el a pedagógusoknak, míg egyes tankerületben évi egyetlen túlóra jön ki a közzétett adatokból. Hangsúlyozzuk: átlagokról van szó, tehát jócskán akadnak olyan tanárok, akik egy fillér túlórapénzt sem kaptak.

A szakszervezeti vezető szerint a tankerületek trükköznek a tanárok túlórapénzével, amit a számok is bizonyítanak.

"Ahol jóindulatú a tankerületi vezető, ott megpróbálják rendesen elszámolni a túlmunkákat, de sok helyen mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni pluszpénzt"

– mondta a 24.hu-nak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki felsorolta, milyen trükköket vetnek be a tankerületi igazgatók és az intézményvezetők a túlórapénz kifizetésének elkerülésére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.