2022. október 9., vasárnap

VAN ENNÉL LEJJEBB? ÉDESANYÁK ÉS FOGYATÉKOS GYEREKEIK ELLEN PEREL AZ ÁLLAM

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.10.09.


Halmozottan fogyatékos emberekkel szemben nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúrián a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Azt követően került erre sor, hogy másodfokon pert nyert az állam ellen hat halmozottan sérült felnőtt, akiket évtizedek óta szüleik gondoznak otthon. A sokat hangoztatottan családbarát kormány most azon dolgozik, hogy négy év pereskedés ellenére se tudják megnyugtatóan rendezni az egész napos ápolást igénylő beteg hozzátartozójuk sorsát a ma már 60–80 éves szülők.

Az utolsó lapot is kijátssza az állam, csak ne kelljen a súlyosan fogyatékos embereknek úgynevezett támogatott lakhatást építenie. Most megtámadták a Kúrián a jogerős ítéletet.

Hiába jogerős, nem akarják betartani

Még áprilisban nyert pert másodfokon hat halmozottan fogyatékos felnőtt, akik szüleikkel együtt indítottak eljárást a területért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen. A négy éve tartó bírósági ügyben a felperesek képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el, Boros Ilona, a civil szervezet jogásza volt az egyik szakember. Ő most azt mondta, noha a bíróságtól még nem érkezett meg hozzá a felülvizsgálati kérelemről szóló hivatalos irat, annyit tud, hogy a két alperes közül valamelyik megtámadta a Kúriánál a jogerős ítéletet. „A szociális terület az új kormányban már a Belügyminisztériumhoz tartozik, így első körben hozzájuk fordultunk, hogy megtudjuk, valóban megtámadták-e az ítéletet, és ha igen, miért. Kérdésünkre azt közölték, illetékességből a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság válaszol. Ám az onnan érkező választól sem lettünk okosabbak: „A szervezet az ügyben 2022. augusztus 30. napján felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.