2022. november 11., péntek

„A MAGYAR TÁRSADALOM ELŐBB-UTÓBB FELTESZI A KÉRDÉST, HOGY MAGYARORSZÁG MIÉRT SZAKAD LE ROMÁNIÁHOZ KÉPEST IS”

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.11.10.


A hosszú távú növekedés esélyeit nézve a Fidesz csapdába vezette Magyarországot, de maga a NER is megrendülhet – vélekedett Bokros Lajos és Surányi György egy fórumon.


Sem a világgazdaság, sem a magyar gazdaság nincs válságban, hiszen nem csökken a GDP, nem emelkedik a munkanélküliség, az infláció viszont magas, ez valóban kellemetlen – mondta Surányi György közgazdász, volt jegybankelnök, a Magyar Újságírók Szövetségének rendezvényén. A volt jegybankelnök szerint mind az USA-ban, mind az EU-ban, de idehaza is elkerülhető lett volna a jelenlegi inflációs helyzet, ha a kormányok és a jegybankok időben reagáltak volna a veszélyre.

Bokros Lajos szerint a magyar infláció öt tényezőre vezethető vissza: a magyar monetáris politika túlságosan sokáig volt túl laza – ugyanez mondható el a költségvetésről. Hiba volt, hogy a kormány engedte a béreket túlzóan emelni olyan mértékben, amely meghaladta a magyar gazdaság termelékenységének növekedését. A negyedik belső ok volt, hogy a bankrendszer túlhitelezte a magyar gazdaságot. Csak ezután jönnek a külső okok, amelyeket összefoglalóan egy csoportba sorolok – fogalmazott a volt pénzügyminiszter. Évekkel ezelőtt lehetett tudni, hogy a laza monetáris, költségvetési, valamint bérpolitika inflációt fog okozni – tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.