2022. november 9., szerda

ELMARADT A VÖRÖS HULLÁM, TRUMP BEÉGETT, A DEMOKRATÁK MEGŐRIZHETIK A SZENÁTUST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.09.


Hatalmas bukás a republikánusoknak, hogy elmaradt a beharangozott “vörös hullám”, és nem arattak elsöprő győzelmet a félidős választásokon. Régi tradíció, hogy az elnökválasztás győztesének pártja elveszíti a félidős választásokat, mert az amerikai politikai rendszerben a választók mindig kiegyenlítik a politikai viszonyokat. De a republikánusok most sokkal nagyobb győzelemben bíztak a gazdasági nehézségek, a magas benzinárak és az Amerikában is jelentős (de a magyart meg sem közelítő) infláció miatt. De nemcsak ezért.

Miután Trump sikertelenül próbálta elcsalni az elnökválasztást, csapdába ejtette saját pártját, és ahol csak lehetett, trumpistára cseréltek mindenkit. Trump emberei pedig keményen dolgoztak a választás elcsalásán. A republikánus többségű államokban átrajzolták a választási körzeteket számukra kedvező módon, a demokrata körzetek jelentős részét megszüntették, feldarabolták, azokat a szavazókat, akikről tudható, hogy demokratákra voksolnak, minden eszközzel akadályozták és korlátozták, hogy szavazhassanak.

A rabló kiáltott tolvajt, a választási csalásról handabandázó Trump csal, ahol tud. Biden nem túl népszerű az infláció miatt, s a felmérések szerint a választókat leginkább ez érdekelte, az abortusz tiltása második helyen szerepelt a szempontok között. Ráadásul, a demokrata párt meglehetősen ügyetlenül kezelte és nem használta ki eléggé az abortusztilalom miatti hatalmas felháborodást is, amit még a republikánus nők többsége is elutasít, mert közegészségügyi veszélyt jelent, és még több abortuszt, csak feketén, és másik államokban. Ez az ostobaság csúcsa, ami visszaüt.

Ademokraták nem használták ki eléggé a január 6-i vizsgálóbizottság eredményeit sem, pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy Trump az alkotmányosság ellen puccsot szervezett. Ehhez képest a republikánusok mérsékelt győzelme nagy bukásnak számít, ami azért jó hír, mert a szavazók 70 százaléka szerint Amerikában veszélyben van a demokrácia, és csak hülyék hiszik azt, hogy ezt a veszélyt a demokraták okozzák, és nem a szélsőjobboldali Trump, akinek visszatérése alapjaiban veszélyezteti az alkotmányos rendet és a demokráciát.

Miközben bizonyított bűncselekmények miatt folynak ellene eljárások és nyomozások, amelyek miatt mindenki más már régen börtönben lenne, Trumpnak nem is maradt más opciója, mint a 2024-es elnökválasztás, mert egyedül így tudja azt a hamis látszatot kelteni, hogy politikai üldözés (boszorkányüldözés, amiből a “boszorkány” stimmel) folyik ellene. Még ez sem elég, mert ha elveszíti a 2024-es elnökválasztást, és többé már nem indulhat, elveszítheti a politikai védelmet és számos bűncselekménye miatt valamiért elítélhetik végre. A trükközések egyszer kimerülnek.

Az igazságügyi minisztérium a hírek szerint mindent megtesz azért, hogy miután Trump várhatóan november 14-én bejelenti az elnökválasztáson való indulását, az ellene folyó nyomozások ne álljanak le, és olyan jogállami, független ellenőrzést kérjenek a nyomozásokra és az igazságügyi indítványokra, amelyek a nyilvánosság előtt kizárják a politikai üldözés gyanúját. Egyes hírek azt sugallják, hogy a bejelentéstől függetlenül Trump ellen akár több vádemelés is történhet, részben Georgiában a választási csalás kísérlete miatt, részben az államtitkok floridai birtoklása miatt.

Mindezek miatt is fontos volt, hogy a republikánusok által remélt és előre bejelentett hatalmas győzelem, a “vörös hullám” bekövetkezzen, és betonba döngöljék a kék demokratákat, mert Trump a hatalmas győzelmet magának akarta tulajdonítani. Ennek azonban az ellenkezője történt, mert a Trump embereivel harcba szálló republikánusok még olyan sima győzelmet sem arattak, mint ami a félidős választásokon az elnökválasztást elveszítő pártnak kijár. Pedig a demokraták már előre egymást okolták a nagy vereségért, ami nem is következett be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.