2022. november 1., kedd

FELCSUTI PÉTER: MÁR MOST NAGY ÁRAT FIZETÜNK A KORMÁNY ÉS AZ MNB ROSSZ GAZDASÁGPOLITIKÁJA MIATT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.11.01.


A legutóbbi brutális kamatemelésnek is meglesznek a következményei a gazdaságban, mert nemsokára a 20 százalék körüli kamatok átgyűrűznek a bankok által nyújtott hitelekbe, és semmi sincs, ami meggátolná, hogy vállalkozók akár százezreit ez ne tegye tönkre – mondta Felcsuti Péter közgazdász. A Magyar Bankszövetség egykori elnökével Németh Péter beszélgetett a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában.


Tulajdonképpen már 2017-től kezdődött az infláció Magyarországon, és az, hogy Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke bejelentette, megszűnteti az eddigi kamatpolitikát és lezárja a kamatemeléseket, egy olyan spekulációs folyamatot indított el a forint ellen, amelynek elkerülhetetlen volt a súlyos következmény. Hasonlóba bukott bele 45 nap alatt a brit kormányfő. Nálunk ez a bukás nem fordulhat elő a jegybank elnökével, de a miniszterelnökkel sem, miközben amit csináltak azt együtt csinálták – vélte Felcsuti.

Addig az rendben van, hogy az együttműködés jó dolog, de 2017 óta a hozzáértők folyamatosan mondták, hogy a beözönlő uniós pénzek hátán egy viszonylag magas gazdasági növekedést a jegybank és a kormány közösen még meg akart fejelni. De amikor jól megy a gazdaságnak, akkor a költségvetésnek és a monetáris politikának konzervatívnak kell lennie, tehát nem kell a lovak közé dobni a gyeplőt, hanem meg kell próbálni óvatosan visszafogni. Azért, hogy hosszabb távon, valamivel alacsonyabban, de kiegyensúlyozottan produkáljon a gazdaság. De nálunk nem ez történt, hanem rátettek még egy lapáttal, hogy még jobban növekedjen. Ez az olcsó és sok kiáramlása, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy a gazdaság szereplői számlálatlanul juthatnak pénzhez. Ennek meg az a hátránya, hogy egy csomó olyan beruházás – amelynek viszonylag szigorúbb értékelési feltételei vannak, és központi eleme a kamat szinten tartása –, nem valósulhatna meg, mert nem térül meg. Viszont ilyen körülmények mellett egy sor olyan beruházás is elindult, amelyeknek esélyük sincs arra, hogy valaha is megtérüljenek – magyarázta a Bankszövetség egykori elnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.