2022. november 16., szerda

ITT A VISSZAESÉS, AMIT LEPLEZNI IGYEKSZIK A KORMÁNY - AZ MNB AZT MUTATTA KI, HOGY JAVULT A VERSENYKÉPESSÉGÜNK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.11.16.


A friss statisztikai adatok szerint a harmadik negyedévben az előzőhöz képest a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. A román GDP ugyanekkor 1,3 százalékkal nőtt, de az unióban sem volt visszaesés. A pénzügyminiszter a magyar adatot várakozás felettinek minősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig arról tájékoztatott, hogy a versenyképességünk javult.


„Jó hír érkezett” – kezdte közösségi videóposztját (ez látható a képen úgy, ahogy közzétette) a pénzügyminiszter. Mint Varga Mihály elmondta: a szakértői várakozások felett, 4,1 százalékkal erősödött a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, így az első 9 hónapban 6,1 százalékos lett a növekedés. Hozzátette még, hogy ez az egyik legkedvezőbb adat az uniós országok között.

A pénzügyminiszter azonban mintha annyira nem tudott volna őszintén mosolyogni.

Kissé részletesebben vizsgálva ugyanis az adatokat kiderül, hogy a harmadik negyedévben az előzőhöz képest a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője szerint bár végérvényesen csak az utolsó negyedéves adatok ismeretében jelenthető ki, de minden bizonnyal technikai recesszióba süllyedt a hazai gazdaság az idei év második felében. A következő negyedévek a gazdasági aktivitás további lassulását hozhatják, a mélypont a jövő év elején jöhet el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.