2022. november 16., szerda

VÁROSVEZETŐK ATTÓL TARTANAK, HOGY KOMOLY MEGSZORÍTÁST KÉSZÍT ELŐ A KORMÁNY A SZOCIÁLIS TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁVAL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2022.11.16.


Már jelenleg is nagyjából csak a tényleges kiadások felét fedezi a központi támogatás az önkormányzatok szociális kiadásainak, de a szociális törvény módosításával még jobban kivonulhat a szférából az állam – ettől tart több, általunk megkérdezett polgármester is. A kormány úgy cáfolt lapunknak, hogy elismerte: jövőre reálértéken csökkenek a szociális kiadások.


„Arra számítok, hogy többletfeladatok hárulnak majd az önkormányzatokra. Azt persze még nem tudjuk, hogy pontosan mik, mivel nem konzultált velünk senki előzettesen” – így kommentálta egy kormánypárti polgármester a Szabad Európának a szociális törvény módosítását.

Mint ismert, a jogszabály hierarchiába rendezi a felelősséget az egyén szociális jólétéért. E szerint az első helyen mindenki önmagáért felelős, ha valaki saját ellátására képtelen, akkor a család következik a második szinten, ha a család sem tud valaki számára megfelelő életminőséget biztosítani, akkor a területileg illetékes önkormányzatra hárul elvben a feladat, ha ez sem képes rá, akkor egy civil vagy karitatív szervezet jön a képbe, míg az állam csak a lista végén, az ötödik helyen szerepel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.