2022. november 4., péntek

JANCSICS DÁVID: SEM A KORMÁNY, SEM AZ EU RÉSZÉRŐL NEM HIHETŐ, HOGY TÉNYLEG KÜZDENI AKAR A HAZAI KORRUPCIÓ ELLEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2022.11.03.


A Fidesz nyilvánvalóan nem fog fellépni a saját korrupciója ellen, pláne hogy egész rendszerük tartópillére az állam szétlopása – érvel Jancsics Dávid korrupciókutató. A San Diego State University kutatója szerint az EU hirtelen fellépésének komolysága is erősen megkérdőjelezhető. A korrupció kultúránként eltérő lehet, de a magyarországi igazi hungarikum, amelyben még a multik is részt vesznek. Az állam ilyen szintű foglyul ejtése ellen belülről nagyon nehéz már bármit tenni, szerinte valószínűleg csak egy külső sokk törheti meg ezt a mindent átszövő rendszert.


Mit gondol a kormány új, az EU megnyugtatására szánt korrupcióellenes intézkedéscsomagjáról?

A kormány által nemrég elfogadott új korrupcióellenes törvények és egyéb intézkedések kapcsán kissé feleslegesnek tartom sokáig elemezni, hogy mennyire lehetnek megfelelők. Az a fő kérdés, hogy mennyire komolyak a kormány szándékai a korrupció megfékezésére. Egészen nyilvánvaló, hogy nem komolyak. A korrupció az egyik alappillére a jelenlegi Orbán-rendszernek, egyértelmű, hogy ezt nem fogják kirúgni, különösen nem pillanatok alatt. Különben összeomolhatna az egész rendszer, annyi fontos tényező épült már a korrupció köré. Ráadásul eddig is voltak törvényeink, voltak intézmények, amiket ha megfelelően működtettek volna, akkor lehetett volna harcolni a korrupció ellen. Ez oldalvíz. Érdekesebb az, hogy az EU mennyire gondolja komolyan a magyarországi korrupció elleni fellépést.

Mennyire gondolhatják komolyan?

Nem látok bele az uniós bürokrácia bugyraiba vagy az európai politikai játszmák hátterébe. Amerikában élek, innen még nehezebben látszódnak ezek a részletek. De azt tudjuk, hogy gyakorlatilag az unió szeme láttára felépült ez az orbáni rendszer, amivel szemben nem léptek semmit tizenkét éven át. Sőt anyagilag nagyon komolyan támogatták ezt az egész rendszert. Az a kérdés, hogy most mi történt. Az Európai Unió váratlanul feleszmélt, hirtelen a fejéhez kapott, hogy úristen, mi zajlik Magyarországon, mi épült itt ki? Nyilván megmosolyogtató egy ilyen felvetés. Én nem is gondolom, hogy az Európai Unióban megjelent volna olyan komoly politikai akarat, hogy most aztán egészen komolyan kérjük számon a magyar kormányon a korrupció elleni küzdelem különböző intézményeit, törvényi feltételeit. Ha az EU akart volna, akkor az elmúlt tíz-tizenkét évben megtalálta volna a módját, hogy lépjen ez ügyben. Az ő oldalukról is megkérdőjelezhető a komolysága a mostani lépéseiknek.

Mégis jelentkezett Transparency Magyarország támogatásával a kiemelten legnagyobb dobásnak szánt, majdani Integritás Hatóság vezetőit kiválasztó háromfős bizottságba. Igaz, hiába. Miért próbálta meg?

A Transparency nem csinált mást, mint ami a dolga. Az a dolga, hogy minden eszközzel harcoljon a korrupció ellen. Kutya kötelességük valamennyire megpróbálniuk együttműködni a kormánnyal, ha látnak egy minimális esélyt is arra, hogy ilyen szempontból előrelépést hozhat. Benne vagyok a felügyelőbizottságukban, és felkértek, hogy vegyek részt. Amit szép dolognak is tartottam, de nem voltak illúzióim az egésszel kapcsolatban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.