2022. november 7., hétfő

KUKKOLÁS KÖZPÉNZBŐL

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.11.07.


Azt hiszem, felvétel lesz az MTVA-nál, tapasztalt személyzetisek és elhárítótisztek kerestetnek… Olyan körülbelül öt-hatszáz fő, ennyi- talán elegendő lesz, amennyiben kellőképpen rutinosak. Igen, a megfigyelőszoftverről beszélek: meg fognak tőle őrülni, az már egészen bizonyos.

Ha valaki nem olvasta volna reggeli lapszemlénket: az RTL.hu információi – és, ami ennél több: dokumentumai – alapján kiderült, hogy az MTVA valami egészen megdöbbentő szoftverrel kívánja figyeltetni az alkalmazottait. Sőt, már meg is rendelték.

Mit tud ez a kis csoda?

„Az új rendszernek képesnek kell lennie legalább a következő aktivitások észlelésére és annak mérésére:

- egérmozgatás,

- felhasználó által használt alkalmazások észlelése és azok aktív használati idejének logolása, azaz naplózása,

- napi hálózati adatforgalom mérése,

- megnyitott weboldalak és azokon eltöltött idő logolása,

- offline időszakok detektálása.

Az inaktív időszakok esetén az alkalmazás felhasználói értesítést küld, az erre adott reakció idejét pedig méri. Emellett kezelni fogja a szüneteket, szabadságokat, távolléteket is. Ezekből az adatokból az alkalmazás statisztikát készít, aktivitási, inaktivitási időszakokat határoz meg:
a felhasználónak saját produktivitását is megjeleníti, illetve vezetői emailriportokat generál. 

A műszaki leírásnál már jelzik, hogy az alkalmazásnak illeszkednie kell bizonyos továbbfejlesztési elvárásokhoz:

- felhasználó által elvégzett feladatok és az azokhoz szükséges idő logolása,

- statisztikai adatok megjelenítése,

- gyűjtött anonim adatokban minták felismerése, munkakörök szerinti lebontása,

- alkalmazáson keresztül a munkaidő adminisztrálása és annak Redmine rendszer felé történő továbbítása,

- Mac OS kompatibilitás.”

Épp csak a szemetet nem viszi le és nem főzi meg a kávét…

Informatikai szempontból valami faék-egyszerűségű dologra gyanakszom, olyasmire, ami a Windows naplófile-jait küldi el a munkaadónak meg a böngészési adatokat, időtartammal együtt: ennek nem 150 (bruttó 190.5) millióból kéne kijönnie, hanem maximum ötmillióból, és akkor nagylelkű voltam. Az egér mozgását ugyanis az oprendszer alapvetően figyeli, de a többi adatot is össze lehet szedni, ugyanis

ezekből él a Google meg az összes közösségi oldal
.

Az már aggályos, hogy miképpen lehet ezt beilleszteni az európai GDPR-szabályozásba, ugyanis semmiképpen, teljesen törvénytelen az ilyesminek a használata, a Google is csak azért teheti, mert nem Európában van bejegyezve, de ez miért zavarná annak a kormánynak a médiáját, amelyik gátlás nélkül használta a Pegasust (meg a Predatort, meg a Candirut, meg a…)?

Tényleg, ha már itt tartunk: ez nem valamiféle Pegasus?

Nem, az azért ennél nagyságrendekkel többet tud, és teljesen másként működik, képes bekapcsolni a telefon kameráját, mikrofonját anélkül, hogy a tulajdonos ezt észrevenné, más az operációs rendszere – a kémszoftver ehhez képest kvantummechanika. Ez tényleg egy fapados, óvodás kis alkalmazás. Sőt, tulajdonképpen minden számítógépen van valami ilyesmi, csak nem a munkaadónak vagy a szolgálatoknak jelent, hanem a Google reklámcégének, az AdSense-nek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.