2022. november 4., péntek

MENNYI PLUSZ JÖVEDELEM ILLETI MEG A NYUGDÍJASOKAT 2022. NOVEMBERBEN ÉS DECEMBERBEN, VALAMINT 2023. JANUÁRBAN ÉS FEBRUÁRBAN?

NYUGDIJGURU.HU
Szerző: NyugdíjGuru
2022.11.04.


1. Korrekciós emelés novemberben


2022. november 11-én érkezik a bankszámlákra a 4,5%-os korrekciós nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium. Aki postai kézbesítésel kapja a nyugdíját, annak részére november folyamán a postai kézbesítési naptár szerint viszi a postás a nyugdíját, a nyugdíjemelési korrekciót és a nyugdíjprémiumot.

A korrekciós nyugdíjemelés révén

- egyrészt a novemberi nyugdíj összege emelkedik (az októberi nyugdíj összegét kell 4,5%-kal emelt összegben folyósítani, így a teljes évre vonatkozó nyugdíjemelés mértéke 14%),

- másrészt a 2022. január-október tíz hónapjára és a 2022. februárban kézhez kapott 13. havi nyugdíjra visszamenőleg, egyösszegben jár a 4,5%-os emelés.

A pénzügyminiszter közleménye szerint a nyugdíjnövelés összesített mértékét az eddigi nyugdíjemelések mértékének összeszorzásával kell számítani, így a januári 5%-os, a júliusi évközi 3,9%-os és a novemberi korrekciós 4,5%-os emelés összességében 1,05 x 1,039 x 1,045 = 1,14-szeresére növeli a nyugdíjak összegét idén.

Erre több kedves Olvasóm is felhívta a figyelmemet, ezúton is köszönöm az észrevételeiket, mert az én korábbi tudomásom szerint az emeléseket nem az előző havi nyugdíj összegére, hanem az előző év végi nyugdíj összegére vetítve kellett végrehajtani, de a PM a nyugdíjasok javára szolgáló módon, az emelést megelőző hónap aktuális nyugdíjösszegére vetíti a az emelést, így annak mértékét nem összeadni kell, hanem összeszorozni.

Így adódik a korábban jelzett 13,4%-os éves nyugdíjemelés helyett 14%-os emelés.

A helyzeten ez persze sokat nem változtat - a 35%-os élelmiszerár-emelkedés és a többszörös gáz- és áramár emelkedés ellen édesmindegy, hogy 13,4%-kal vagy 14%-kal magasabb-e a nyugdíj -, mégis örömteli, hogy a nyugdíjasok érdekét jobban szolgáló módon fizetik a korrekciós emeléseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.