2022. november 4., péntek

NYUGDÍJ: EGYRE NAGYOBBAK A GONDOK - SOKAN ESTEK KI ABBÓL A KÖRBŐL, AKIK MÉG TUDNAK MEGTAKARÍTANI

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.11.04.


Miközben rövidesen érkezik a nyugdíjasoknak a drágulás miatti újabb kompenzáció, a még aktívak számára egyre borúsabbnak tűnhetnek időskori kilátásaik. Mint egy friss kutatásból kiderült: a lakosság 41 százalékának nincs félretehető jövedelme. Ez jelentős romlás a tavalyihoz képest.

Pont egy hét van hátra, hogy aki bankszámlára kapja, annak megérkezzen havi juttatásával együtt a drágulást ellentételezni hivatott újabb, 4,5 százalékos nyugdíjemelés. Ezt is figyelembe véve – számoltuk ki korábban – a 300 ezer forint feletti nyugdíjasok juttatása az idén alsó hangon (hiszen ez az összeg csak a sáv legalja) pont kétszeresével nő, mint az átlagnyugdíjat kapóké. Az emelések következtében egyébként a januárban még 150 ezer forintnyi átlagnyugdíj novemberre 171 ezer forintra emelkedik. Az igazán idős kisnyugdíjasok persze sokkal kisebb növekményből gazdálkodhatnak.

Hiába büszkélkedett a pénzügyminiszter közösségi posztjában ellenzéki kritikára reagálva azzal, hogy összesen 14 százalékos így az idei nyugdíjemelés (ami tény), az idősek közül sokan mégis elégedetlenek. Részben azért, mert a magyar élelmiszer-infláció elképesztő mértékre rúg, a maga 35,2 százalékával a legmagasabb az egész Európai Unióban. A nyugdíjasok kosarába pedig az átlagnál nagyobb arányú – itt írtunk részletesen arról, hogy miként számol a KSH – az élelmiszer. (Bár jegybank volt elnöke, Bod Péter Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon összességében is kétszer olyan gyorsan nőnek az árak, mint az uniós átlag.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.