2022. november 11., péntek

NYOLC ALKALOM, AMIKOR AZ ÉJSZAKA KÖZEPÉN HIRDETTE KI A KORMÁNY, HOGYAN VÁLTOZTAT AZ ÉLETÜNKÖN

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2022.11.11.


Nem sok minden jellemzi jobban a mai magyar jogalkotást, hogy fontos szabályok tömegeiért késő este kiadott Magyar Közlönyöket kell olvasgatnunk – láthattuk ezt már a járvány miatti intézkedéseknél, a benzinár szabályainál, az pedig különösen emlékezetes példa, ahogy a tojás és krumpli árstopját kihirdették. Összeszedtük a legfontosabb szabályokat, amiket így adtak ki.


Sok furcsa rituáléhoz kell hozzászokniuk a világ újságíróinak. Az amerikaiak a választás után napokkal az országuk rozsdaövezeteinek megyei szintre lebontott térképébe zoomolnak bele, hogy megtudják, ki nyerte a választást. Az angolok azt számolgatják néhány havonta, épp hány kormánypárti képviselő hátrál ki az aktuális miniszterelnökük mögül. Nekünk itt a magyar médiában az elmúlt években egész új szokást kellett felvennünk: aki késő este épp dolgozik, az mindenképp figyeli, kijön-e a Magyar Közlönyben valami nagy bejelentés. Ha semmit nem lát, akkor ránéz a közlönyre az, aki hajnalban kezd.

Ezen persze lehet kínunkban poénkodni, de valójában a magyar kormány döntéshozatalának totális átláthatatlanságát mutatja, ahogy éjszakai közlönyökben adnak ki olyan döntéseket, amelyek rengeteg ember életét befolyásolják. Ráadásul gyakran úgy, hogy az alapokat már bemondják órákkal korábban – ha jó hír, akkor Orbán Viktor egy Facebook-videóban jelenti be, ha pedig rossz, akkor kiküldenek egy államtitkárt a kormányinfóra –, majd órák telnek el azzal, hogy az ország megpróbálja értelmezni, egész pontosan mit jelent majd ez, amikor kész jogi szöveg lesz belőle, és utána vadul kattintgathatunk az F5-re a Magyar Közlöny honlapján. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb ilyen alkalmakat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.