2022. november 11., péntek

AZT ÜZENI: SEMMI VAGY

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.11.11.


Biztosan mindenkire másképp hat az ilyen… Bennem azon túl, hogy maguk az intézkedések is hatnak természetesen, azt az érzést fokozza, hogy egy olyan gépezet része vagyok, akinek a funkciója tehetetlenül sodródni a nagy fogaskerekek által mozgatott rendszerben, és az a naiv ábránd, hogy én is, mint mindenki más, akinek az életét meghatározza ez, én is fontos része vagyok ennek, szertefoszlik.
Azt üzeni: semmi vagy. Azt teszed, amit mondunk. Nincs beleszólásod. Nincs közöd hozzá. Mi jobban tudjuk. Mi határozzuk meg. Ha nekünk úgy tetszik, éjszaka adjuk hírül. Ha úgy, akkor titkosítjuk. Ha nem akarunk beszélni róla, nem tesszük. Báb vagy. És nem érdekel, mit gondolsz.
Amikor a leszakadókkal kapcsolatban a részvételi demokráciáról gondolkodunk, alap, hogy miközben pontosan tudjuk, hogy a tudás-és képességhiányokat is pótolni kell, folyamatosan építeni szeretnénk a kapcsolódás lehetőségeit. A beleszólással, a folyamatos átgondolással, megvitatással, döntésekkel tudjuk helyzetbe hozni őket. Nagyon fontos, hogy érezzék, van joguk a kérdezésre. Van joguk az értelmezésre. Ekkor persze az álláspontok is ütközhetnek, mire a végére konszenzus alakul ki, de a lehetőség ott van.
Most azon gondolkodom, milyen ambivalens ez is. Küzdeni ezekért a célokért egy olyan világban, aminek az üzenete ezzel ellentétes.
Minden a feje tetejére áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.