2022. november 7., hétfő

SOKAT KÖLTÜNK AZ EGÉSZSÉGÜNKRE, MÉGIS RENGETEG PÉNZT HAGYUNK AZ ÁLLAM ZSEBÉBEN

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.11.07.


Közeledik az év vége, így a naptári évhez kapcsolódó pénzügyi, adóoptimalizációs lehetőségek finise is. Az egészségpénztárakat nem nagyon használja a magyar, pedig valójában amire költeni lehet a kártyákról, arra mindenki költ, és a befizetés egy része visszaigényelhető az szja-ból. A legtöbben az itt összegyűlt pénzt inkább csak gyógyszerre és magánorvosra költik, pedig vannak egyéb megtakarítási lehetőségek is: fizethető a lakáshitel egy része, elszámolható a gyerek beiskolázási költsége, kiegészíthetők innen a szülés utáni ellátások, ha pedig gyermekünk születik, akkor nagyobb összeget is kivehetünk a pénztári számlánkról. Hogyan fogható meg egy kis pénz a családi büdzsé számára?


Egészségpénztári tagként a pénztári befizetések 20 százalékát vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból. Ez akár 150 ezer forintot is jelenthet, ráadásul annyi praktikus felhasználási lehetőség is van, hogy tényleg nem érdemes ennyi pénzt az állam zsebében hagyni. Közeleg az év vége, még van idő egészségszámlát nyitni és pénzt befizetni a pénztárba – mondta a Telexnek Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Erről a szektorról sokféle publikus adatot is elérhetünk. A Magyar Nemzeti Bank adatsoraiból láthatjuk, hogy 16 egészség- és önsegélyező pénztárcsoportban 1,05 millió pénztári tag van, összesen 72 milliárd forintos vagyonnal. Az adatokat az MNB felügyeleti idősorai között a pénztári vagyonnál találhatjuk, a szakmai szövetség honlapján pedig a konkrét egészségpénztárakat is megismerhetjük...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.