2022. november 7., hétfő

SZEMÉLYRE SZABOTT KEMOTERÁPIÁVAL REFORMÁLNÁK MEG A RÁKGYÓGYÍTÁST AZ ÓBUDAI EGYETEM ÉS AZ ELKH KUTATÓI

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.11.07.


A kemoterápia során az azonos típusú rákkal diagnosztizált betegeket ma még azonos protokoll szerint, azonos gyógyszerekkel kezelik, és nem veszik figyelembe a jelentős egyéni különbségeket. Az egyetem kiberorvosi központja 21. századi eszközökkel dolgozik a daganatterápiák személyre szabásán.


– A kemoterápia olyan, mint egy baromi jó sportautó, amivel csak hatvannal megyünk az autópályán, mert amikor kitalálták, akkor még hatvanra tervezték, nem háromszázra. Nekünk most ezt a sebességet kellene legalább százhúszra növelni – érzékeltette Füredi András, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézet Gyógyszerrezisztencia kutatócsoportjának tudományos munkatársa, biofizikus az Óbudai Egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központjának (KIKOK) múlt csütörtökön megrendezett szakmai napján, hogyan igyekeznek a Physcon kutatócsoporttal közösen növelni a kemoterápiák hatékonyságát, és reményt adni a rákos betegeknek a gyógyulásra.

A rendezvényen a KIKOK és partnerei, a 3DHistech Fejlesztő Kft. és az ELKH TTK munkatársai mutatták be, hogy hol tart az Európai Kutatási Tanács által támogatott, 2020 és 2024 között futó, összesen több mint 2,3 milliárd forinttal megfinanszírozott projekt, azon belül is a kiberorvoslási fejlesztések. A daganatterápiák személyre szabásán túl a tumorok hatékonyabb elemzéséhez és a pontos diagnosztikához a patológia területét is igyekeznek felvértezni a legújabb technológiai vívmányokkal: robotkarral felszerelt mintatovábbító és automatizált archiválórendszert terveztek a laborok hatékonyságának növelésére, és igyekeznek lehetővé tenni a patológusoknak, hogy a szövetmintákat ne csak kettő, de a virtuális valóság segítségével rögtön három dimenzióban láthassák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.