2022. november 5., szombat

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN: A FIDESZ-KORMÁNYZÁS LÉNYEGE AZ ÁLLANDÓ HAZUGSÁGKÉNYSZER

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2022.11.05.


A külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár és EP-képviselő a legfrissebb nemzetközi eseményeket, s Magyarország ezekben játszott szerepét elemezte Németh Péter vendégeként a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.


A legfrissebb aktualitás az izraeli választás, amelynek eredményeképpen ismét Benjamin Netanjahu alakíthat kormányt. Ennek kapcsán is felmerül a kérdés, merre megy a világ, hiszen Izraelen kívül Olaszországban és Dániában is választások voltak.

„Nincs egyértelmű tendencia” – válaszolta Szent-Iványi István –, „ellentmondó folyamatok zajlanak a különböző országokban. Brazíliában éppen megbukott a jobboldali populizmus, de Izraelben meg visszatért Netanjahu és a szélsőjobboldal. Ez mindenképpen hatással lehet a közel-keleti folyamatokra és nem pozitív értelemben.”

Ugyanakkor – tette hozzá – bizakodásra ad okot az új olasz kormányfő, Giorgia Meloni kijelentése, hogy nem akar Orbán-féle Olaszországot teremteni, „ez mindenesetre megnyugtató üzenetet hordoz”.

Fontos esemény a jövő héten esedékes félidei amerikai választás, amikor eldől, hogy a republikánusoknak többségük lesz-e a törvényhozás mindkét házában. „A kongresszussal kapcsolatban erre vannak komoly esélyek”.

Az kevéssé ad okot derűlátásra, hogy Orbán letette a voksát Bolsonaro, Netanjahu, Meloni, Trump mellett, olyannyira, hogy Szijjártó Péter már nyíltan kijelenti – mint Magyarország külügyminisztere –, hogy amennyiben Trump maradt volna az elnök, nem lett volna orosz-ukrán háború.

„Orbán gyakorlatilag minden szövetségesét elvesztette, most lázasan keresi, hogy kibe kapaszkodhat. Azt egyértelművé tette, hogy ezt a szélsőjobboldalon véli megtalálni.”...

...A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.