2022. november 29., kedd

VAN BAJ: A ROMÁN MINIMÁLBÉR IS ELHÚZHAT A MAGYAR MELLETT

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2022.11.29.


Nem a bruttó minimálbérről van szó, de nem is a vásárlóerő-paritáson számolt összegről, hanem arról, amit az érintettek hazavisznek hó elején. Vagyis minden esély megvan arra, hogy a román minimálbéresek már a magyarnál is többet keressenek jövőre.

Hogy mennyivel fog elhúzni a magyar fizetés mellett a román, csak attól függ, milyen mértékű minimálbér-emelésben állapodnak meg a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek. Ez pedig attól is függ, mit lép a kormány. Múlt heti találkozójukon a munkaadók és a munkavállalók abban már megállapodtak, hogy a minimálbér emelésénél a jövő évre várt infláció lesz a kiindulási pont. Ez alapján 11,5-17 százalék közötti mértékben emelkedhet a minimálbér idehaza, bár a pontos mérték még feltehetően függ a kormányzattól is. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke ugyanis megjegyezte: a sikerességhez a kormánynak is hozzá kell járulnia, a munkáltatói oldal ugyanis szeretné, ha a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó tovább csökkenne a jövő évben.

Noha a rendkívül magas infláció miatt jelentős többletbevételre tesz szert a költségvetés, annak kifeszített állapota vitán felül áll. Ennek fényében pedig nagy kérdés, hogy mennyire mutat hajlandóságot a kormány az újabb adócsökkentésre. A következő hetekben mindenesetre biztosan megszületik majd a megállapodás és az egyelőre még homályos részletek is konkretizálódnak, az azonban már most jól látszik, hogy nemcsak az érintettek keresete múlik az idei döntésen. Az ismert információ mellett ugyanis szinte biztos, hogy történelmi fordulat következhet be. De kezdjük az elején!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.