2022. december 19., hétfő

A HATALOMNAK NEM SIKERÜLT MEGNYUGTATNI A PEDAGÓGUSOKAT, INKÁBB MEGALÁZÓNAK ÉRZIK AZ INTÉZKEDÉSEKET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.19.


Nem aratott osztatlan sikert a pedagógusok körében sem a sebtiben „összerántott” belügyminisztériumi konzultáció, sem az, hogy a Belügyminisztérium péntek este már közölte: tíz százalékos pedagógusbér-emelést tud megelőlegezni a kormány, amíg nem érkeznek meg a Magyarországnak járó források. Vannak, akik szerint ez olaj volt a tűzre, és csak tovább alázzák őket. Így nem is fog lecsendesedni a szakma, az ellenállás tovább folytatódik.

A további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ. Sőt, a Magyar Közlönyben már meg is jelent a rendelet, amely a tanárok illetményéhez rendelt szakmai pótlékot emeli meg 20-ról 32 százalékra.

A kormány nem győzte hangsúlyozni, ahogy Magyarország megkapja a hazánknak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés következhet. Ezért is fontos, hogy hamarosan megszülethetnek a hazánkat illető uniós forrásokról szóló megállapodások.

A kormány terve ismert: a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát. Amennyiben megérkeznek az uniós források, a mostani bérhez képest 2023-ban a jelenlegi 10 százalék helyett 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a pedagógus-béremelés mértéke.

Persze, azt sem felejtik el soha hozzátenni, a pedagógus-béremelést egyedül a baloldal veszélyezteti, miután továbbra is meg akarja akadályozni, hogy hazánk megkapja a neki járó forrásokat.

A pedagógusok viszont a jelenlegi nehéz helyzetben egyáltalán nem voltak elragadtatva a tíz százaléktól. Arról, hogy mi a véleményük róla, csak egy hozzászólást idézünk a nem kevésből: „A pedagógusoknak a jelenleg beígért tíz százalékos, csupán csak bérpótlék emelés szégyenletesen kevés! Volna itt többre is lehetőség, és nem csak bérpótlékra, hanem valódi alapbéremelésre is, viszont ezzel a „módszerrel”, ami most van, az akarnok „katonásdi” döntéshozók csak tovább alázzák a pedagógusokat, ami a döntéshozókra nézve csúfos szégyen. Főleg azért is, mert a tankerületi vezetőket miközben busásan díjazzák, a tanárok csak morzsákhoz jutnak, vagy még ahhoz sem?”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.