2022. december 7., szerda

A KORMÁNY BEISMERTE, KIZÁRÓLAG POLITIKAI MEGFONTOLÁSOK ALAPJÁN DÖNT SZAKMAI KÉRDÉSEKBEN IS

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2022.12.07.


Egész egyszerűen a kormány mindig aszerint hazudozik, hogy mi áll az érdekében – kommentálta a benzinársapka eltörlését Holoda Attila. A lépést régóta szorgalmazó energetikai szakértő a Hírklikknek arról is beszélt, nem a szankció és az embargó miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, hanem azért, mert az importőrök jelenléte nélkül nem tudták kezelni az ellátást. Erre még rájátszott a finomítói probléma, ami már a nyári időszakban is komoly nehézségeket okozott. Mulatságos, hogy a kormány ugyanazzal akarja indokolni az ársapka kivezetését, mint a bevezetését – jegyezte meg. Szerinte a kormány kompenzálhatná a családokat, például az üzemanyagot terhelő áfa 27 (!) százalékos kulcsának a mérséklésével. Az üzemanyagok literjének az árát egyébként akár száz forinttal is mérsékelni lehetne egy hat-nyolc százalékos kulcscsökkentéssel. Tanulságosnak nevezte, hogy a legnagyobb magyar vállalat vezetője jelezte, a kormány semmilyen szakmai véleményt nem vett figyelembe az ársapka megállapításakor.


Ön a múlt héten azt mondta portálunknak, hogy „Nem tartanám ördögtől valónak, ha a kizárólag a kiskereskedelmi árak szabályozásában gondolkodni képes kormány végre önkritikát gyakorolna, s hétfőtől megszüntetné az üzemanyag-ársapkát... Ezzel megszűnhetnének az ellátási zavarok, visszatérnének a magyar piacra az üzemanyag- nagykereskedők”. A tegnapi tájékoztatóból – az egy, igaz, a legfontosabbat leszámítva, azaz a tényt magát – nem egészen ez derült ki. Volt, hogy Gulyás miniszter egy mondaton belül négyszer emlegette a „szankciót”, de Hernádi Zsolt MOL-vezér is – igaz, visszafogottabban és szakmai köntösbe öltöztetve – csak-csak szankciózott egy kicsit. Akkor most önkritikát gyakorolt a kormány vagy sem?

– Abból, ahogy levezették, az látszik, hogy ez a kormány mindenre képes, csak éppen önkritikára nem. Az ársapkára Gulyás Gergely azt mondta, hogy azokat a szankciók miatt vezették be – holott amikor bevezették, tavaly télen, akkor még nem volt sem háború, sem szankció. Másodszor akkor hazudott, amikor az olajembargóra mutogatott, arra fogta, hogy amiatt kell most kivezetni az ársapkát – nos, az embargó még nem is érinti Magyarországot. Harmadszor, azt is állította, hogy az olajembargó miatt volt árnövekedés – tegnap majdnem öt dollárt esett a tőzsdén az ár. Így sikerült hivatkozásokat kitalálniuk. Az ugyanakkor nem jutott az eszükbe, hogy a magyar családok védelmében esetleg lecsökkentsék az általános forgalmi adó kulcsát, vagy az, hogy minden hónapban – mondjuk – száz eurónyi forintot adjanak minden családnak támogatásként. Megjegyzem, a nyugat-európai országokban ennél többel támogatják a családokat. De ennek a kormánynak mindenről az jut az eszébe, hogy Brüsszel tehet mindenről. A tájékoztatón próbálták Hernádit is rávenni erre, ám egy üzleti vállalkozás vezetőjénél ez rossz hivatkozás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.