2022. december 27., kedd

ÁTENGEDTE AZ ORBÁN-KORMÁNY RENDELETI BÜDZSÉJÉT A KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS - MATOLCSY GYÖRGY NEM ÍRTA ALÁ A KABINET RENDELETI KÖLTSÉGVETÉSÉT, AMIT EGYÉBKÉNT NÉHÁNY ÓRA ALATT TEKINTETT ÁT A TESTÜLET

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.12.27.


A Költségvetési Tanács (KT) áldását adta a kormány 2023-as rendeleti költségvetésére, így az Orbán-kormány által saját magának kreált új szabályok szerint az hamarosan megjelenhet a Magyar Közlönyben. A jövő évi költségvetési törvényt a parlament 2022 júliusában fogadta el, annak ellenére, hogy már akkor tudni lehetett, az irreális makropályára épül, ugyanis a kormány nem számolt benne a februárban kitört ukrajnai háború gazdasági hatásaival.

Példaként: a költségvetési törvény 2023-ra 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel 5,2 százalékos inflációval (!) és 377(!) forintos euróárfolyammal számol. Annak ellenére, hogy fél éve ismert volt, hogy a büdzsé kiigazításra, sőt teljes újraírásra szorul, a kormány azt nem vitte vissza a parlament elé, hanem egy jogállamban példátlan módon a törvényt rendeleti úton módosította. A KT határozatából kiderül a testület nem látott problémát a jogállami szabályok megcsúfolásában, mondván, azt a vészhelyzeti jogalkotás lehetővé teszi.

A KT határozatából kiderül,

hogy a kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedést és 15 százalékos inflációt vár 2023-ra. Ez utóbbi teljes képtelenség, a piaci elemzők szerint 18-20 százalékos infláció a valószínűbb jelen pillanatban, ám a KT ezt a prognózist sem kifogásolta.

Az államháztartás várható hiányát azonban a kormány kis mértékben megemelte, a GDP 3,9 százalékára (mintegy 2800 milliárd forintra), az eredetileg tervezett 3,5 százalékkal szemben. Idén a várhatóan hiány 6,1 százalék (megközelítően 3600 milliárd forint lesz), vagyis szigorításra így is megvalósul. KT határozatából az is kiderül, hogy a kormány 15 százalékos infláció mellett a bruttó bértömeg 15,5 százalékos növekedésével számol, míg a kormányzati szektorban csak 11,5 százalékos lehet a béremelés, ami a reálbérek csökkenését jelenti, pláne, ha a 18-20 százalékos infláció valóban teljesül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.