2022. december 20., kedd

AZ ORBÁN-KORMÁNY MÁR MOST 850 MILLIÁRDDAL NAGYOBB HIÁNYT TERVEZ, MINT AMIT A KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNY ENGEDÉLYEZNE

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.12.20.


Az államháztartás pénzfogalmi 2023-as hiánycélját a kabinet 3200 milliárd forintra emelte meg. Továbbra sincs érvényes 2023-a költségvetése az országnak.


A parlament július közepén fogadta el a jövő évi költségvetés tervezetét, és már akkor lehetett látni, hogy a kormány illuzórikus büdzsét készített: a kormány akkor 4,7 százalékos gazdasági növekedéssel, 8,9 százalékos inflációval és 2352 milliárd forintos pénzforgalmi hiánnyal számolt, ez utóbbi a GDP 3,5 százalékának felel meg. A kabinet az utóbbi hetekben jelentette be, hogy egy teljesen új költségvetést készít, ám azt nem terjeszti a parlament elé, hanem rendeleti úton módosítja. (Egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy egy törvényt a kormány rendelettel felülírhasson, ám Magyarországon a ukrajnai háború miatt elrendelt különleges jogrend ezt mégis lehetővé teszi.)

Bár már csak alig tíz nap van hátra az évből, a magyar kormánynak mind a mai napig nincs használható költségvetési terve 2023-ra. Utoljára ilyen 1991-ben fordult elő, amikor is 1992-es költségvetést a parlament az év utolsó napján december 31-én fogadta el, és rekordgyorsasággal ki is hirdették azt a Magyra Közlönyben. Egy darabig nem is lesz még érvényes költségvetése az országnak, ugyanis Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rendeleti költségvetés az „év végéig megjelenik" a Magyar Közlönyben – tudósított az eseményről a Portfolio.hu. (Lapunk továbbra sem kapott meghívót az PM sajtótájékoztatójára.) A miniszter szerint a kormány szerdán, az év utolsó ülésén tárgyal a rendeleti költségvetésről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.