2022. december 19., hétfő

„AZT GONDOLJÁK AZ UKRÁNOK, HOGY ORBÁN OLYAN ŐRÜLT, MINT PUTYIN”

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2022.12.19.


Melitopol polgármesterét a háború elején elrabolták az oroszok, később fogolycserével szabadon engedték. A múlt héten az Európai Parlamentben vehette át a Szaharov-díjat, amelyet „Ukrajna bátor népe” kapott. Szankciókról, Melitopolról és Orbán Viktorról is beszélgettünk vele.


Az Európai Parlament a katari korrupciós botrány miatt az utóbbi napokban leginkább komor és feszült hely, amin egy kicsit enyhített, hogy a december eleji, strasbourgi plenáris ülésen átadták a Szaharov-díjakat. Ez az EU legismertebb emberi jogi díja, nevét a Nobel-békedíjas Andrej Dmitrijevics Szaharovról, a híres orosz politikai menekültről kapta.

Most először valamennyire vissza is tértek a gyökerekhez, amennyiben a gyökerek az orosz totalitárius törekvésekkel szembeni ellenállást jelentik.

A díjat ugyanis először kapta meg egy teljes nép, „Ukrajna bátor népe”.

Mivel így a díjat is nehezebb átadni, az ukrán népet néhány aktivista és politikus képviselte, valamint bejelentkezett Volodimir Zelenszkij elnök is videókapcsolaton keresztül.

Zelenszkij arra kérte a parlamentet, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek azokra az ukránokra, akik az életüket áldozták a háborúban. Az Európai Parlamentben gyakori az állva tapsolás, de olyan hosszú tapsot ritkán kap bárki, mint amit Zelenszkij kapott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.