2022. december 28., szerda

BESZÉD- ÉS GONDOLKODÁSMÓDJUK EGYAZON RUGÓRA JÁR...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.28.


Ha valakinek volt módja meg- és átélni több autokratikus vagy diktatórikus rendszert, pontosan tudja, hogy e rezsimek komisszárjainak és kádereinek roppant mód szimplifikált beszéd- és gondolkodásmódja egyazon rugóra járva tipológiaszerűen felcserélhető vagy azonosítható.
Itt van például a miniszterelnök politikai igazgatója, bizonyos Orbán Balázs, aki elmondta, hogy ha tanár lenne, nagyon örülne, hogy az oktatás ügye a Belügyminisztériumhoz került. Cseppet sem zsenírozza, hogy ugyanakkor ő nem tanár, s az sem kezdi ki nyugalmát, hogy a tanárok általában nem örülnek ennek. A rendszer így tökéletes, s nem ő, aki nem tanár, hanem azok, akik tanárok a hülyék, minthogy képtelenek kiélvezni ennek minden gyönyörét és kéjét, pedig a kormány jót akart nekik, amikor a Belügyminisztériummal kedveskedett, ám a tanárok ostobák és hálátlanok.
Aztán azt is elmondta ez a főcsinovnyik, hogy az orvosok és a szakápolók mennyire örülnek, hogy a Belügyminisztérium átvette ezt a területet is. Ismételten nem zavarja, hogy ő nem orvos, nem is szakápoló, helyettük örül hát annak, aminek a sok megátalkodott keménynyakú képtelen ujjongani, örvendeni, s felszabadultan szelni a habokat a boldogságtól.
Végül leszögezi, mert ezek imádnak leszögezni, utat mutatni, tanulságokat levonni, s kimondani az ellentmondást nem tűrő abszolút igazságot, hogy Pintér Sándor teljesen korrekt volt, amikor az oktatásért felelős miniszter azt mondta, hogy nem ért az oktatáshoz. Ebből következik – legalábbis a rendszer politikai entitásának logikai levezetése szerint – a végső konklúzió, hogy ugyanis a miniszter úr várja az oktatásban dolgozók javaslatait.
És lássuk be, ez valóban roppant szellemes konklúzió. Teszem azt, ha engem ültetnének oda mondjuk agrárminiszternek, avagy a technológiai és ipari tárca élére, természetesen a mostaniéval megegyező fizetés ellenében, akkor én is csak várnám és csak várnám az ahhoz értők javaslatait, minthogy „teljesen korrekt” módon én már előre megmondom, itt és most, hogy nem értek sem az agráriumhoz, sem az ipari ügyekhez.
Cserébe viszont én magam is úgy megalázom és oly módon nem veszem emberszámba a hozzáértőket és az érintetteket, hogy attól koldulnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.