2022. december 9., péntek

DESSEWFFY TIBOR: A KORMÁNY ADDIG NEM LÉP, AMÍG NEM ÉRZI, HOGY EZ MÁR ÁRT NEKI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.09.


A pedagógustársadalom nagy része még mindig nagyon megfélemlített és rendpárti. Az oktatási megmozdulások akkor tudnak valódi nyomást gyakorolni a kormányra, ha a többezer iskolának a fele fog sztrájkolni, és nem egy, hanem több napig – mondta a Hírklikknek Dessewffy Tibor szociológus. Addig azonban amíg a kormány a médiájával el tudja fedni a valóságot, és amíg ők nem gondolják, hogy ez már társadalmilag visz tőlük, nem fognak lépni. A kormány nem a helyzetet akarja megoldani, nem ez a prioritás, hanem az, hogy elhitesse: Brüsszel akadályozza a tanári béremeléseket.


Csütörtökön országszerte ismét mintegy tízezer pedagógus sztrájkolt, vagy vett részt a polgári engedetlenségben, több mint 110 iskolában ülősztrájkot folytattak a diákok, emellett tüntetések, útfoglalások is voltak. Nem csökken a megmozdulások intenzitása. Változtatnak-e valamin az újabb oktatási tiltakozások?

– Ez egy jövőbemutató kérdés, és a jövőt egyikünk sem ismerheti. Attól függ, hogy ez a tendencia erősödő lesz, vagy gyengülő. Az látható, hogy a kormány most már mindent a kommunikációs „fameknek”, keretezésnek rendel alá, és itt az a keret, hogy brüsszeli szankciók vannak, és mindenért azok a felelősek. Ami az üzemanyag tekintetében például felveti azt a kérdést, hogy akkor Szlovákiában és Románában miért nem olyan a helyzet, mint itt. Ez a pedagógusbérekre is ugyanúgy felvethető: miért van az, hogy a nálunk kicsit fejlettebb Lengyelországban kétszer akkorák a tanári fizetések. Azért ez leleplező arra nézve, hogy akkor ezért tényleg Brüsszel-e a felelős. S hogy mi lesz? Az, amit a propaganda megkíván. Mert nem a helyzetet akarják megoldani, hiszen például a Vodafone megvásárlására szánt pénzből, vagy a most beérkező és elvont benzin áfájának a töredékéből lehetne a tanári béreket normalizálni. De nem ez a prioritás, hanem az, hogy olyan képet vázoljanak fel: Brüsszel akadályozza a tanári béremeléseket. Ezért szerintem a kormány egészen addig nem fog ebből „visszajönni”, addig marad minden így, amíg ők nem gondolják, hogy ez már társadalmilag visz tőlük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.