2022. december 2., péntek

DIÁKOK VONTÁK BLOKÁD ALÁ PÉNTEK REGGEL A BUDAPESTI EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM BEJÁRATÁT - A KIRÚGOTT TANÁRUKÉRT ÁLLTAK KI. „NINCS TANÁR, NINCS JÖVŐ!”, „EL A KEZEKKEL A TANÁRAINKTÓL!” – SKANDÁLTÁK.

NÉPSZAVA
Szerzők: Á.Z., F..N.
2022.12.02.


Péntek reggel fél 8-kor újra tiltakozó akcióba lendültek a tanáraikért kiálló diákok a budapesti Eötvös József Gimnáziumban.

Az iskola utcáját, a Reáltanoda utcának a rendőrök először csak az egyik felét zárták le, több autó is dudált, szolidaritás kinyilvánításaként a körülbelül 150-200 tüntetővel, amire taps volt a válasz. Valamivel 8 óra előtt a Reáltanoda utcát mindkét oldalról lezártak.

A tüntetők két molinót függesztettek ki az iskola homlokzatára a tiltakozás jelével, a körbe foglalt felkiáltójellel.

„Nincs tanár, nincs jövő!” – skandálták, de jött az „El a kezekkel a tanárainktól!” is.

Tüntettek csenddel is, aztán kitörtek a „A csend nem rend!” rigmusban is, mielőtt a tüntetések hagyományos fordulataként elénekelték volna a Mi vagyunk a Grund című dalt.

Az Eötvös József Gimnázium Magyarország egyik elit középiskolája. Szerdán a Belügyminisztérium bejelentette, hogy az egyik matematika-biológia szakos tanárát bocsátják el a részvétele miatt a magyarországi pedagógusok hónapok óta tartó polgári engedetlenségi akciói miatt. Kapin Lillával pont aközben közölték, hogy kirúgják, miközben éppen szervezte a sztrájkot...

Három budapesti gimnáziumból összesen nyolc tanárt rúgtak ki, a Karinthy Friges Gimnáziumból hat, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból és az Eötvös József Gimnáziumból 1-1 pedagógust. Emiatt már szerda este 5-600 ember demonstrált a tárca épülete előtt, csütörtökre 71 magyarországi iskola 697 pedagógusa jelezte, hogy szolidaritásból részt vesz határozatlan idejű sztrájkban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.