2022. december 29., csütörtök

DICSÉRJEN MEG TÉGED A RIA NOVOSZTYI…

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.12.29.


Ma zsúfolt napunk lesz, ugyanis mielőtt rátérhetnék írásom fő témájára – mely sajnos kapcsolatban van a tegnapi írásommal, mondhatni a folytatása, annak ellenére, hogy nem így terveztem – ismertetnem kell a legfrissebb híreket, ugyanis Ukrajnában néhány perccel ezelőtt fújták le azt a légiriadót, amelyet az eddigi legnagyobb tömeges rakétatámadás miatt kellett kihirdetni.

Nagyon pontos részleteket még nem ismerünk, de azt már tudjuk, hogy mintegy 120 rakétával (és/vagy drónnal) támadták az ország majdnem teljes területét. A legtöbb támadást Harkiv, Lviv, Szumi, Odessza és Ivano-Frankivszk régiókban jegyezték fel. Számos más régióban is működésbe lépett az ukrán légvédelem, és sikerült megsemmisíteni az ellenséges rakétákat. Kijev felett a 16 rakétából 16-ot lelőttek, de a roncsok megrongáltak néhány létesítményt és három ember megsérült.

Kijevben egy lezuhant rakéta törmelékei megrongáltak két magánházat a Darnyickij kerületben és egy közelben parkoló autót. Ezenkívül megrongálódott egy ipari létesítmény a Holosivszkij kerületben és egy játszótér a Pecserszkij kerületben. A város 40 százalékában van áramszünet. A csapások következtében három ember, köztük egy 14 éves lány megsérült.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere szerint a városban sorozatos robbanások történtek, feltételezhetően a Szlobodszkij kerületet érték a találatok. A metróforgalom szünetel.

Lviv polgármestere, Andrij Szadovij robbanásokat észlelt a városban, és felszólította az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken belül. Később hozzátette, hogy a város 90%-a maradt áram nélkül. A villamosok és trolibuszok nem közlekednek a városban. Vízellátási zavarok előfordulhatnak.

Az odesszai parancsnokság vezetője, Maxim Marcsenko elmondta, hogy 21 rakétát lőttek le a régió felett. Az egyik rakéta törmelékei egy lakóépületet értek, és nem voltak áldozatok. A lövések következtében az energetikai infrastruktúra is megsérült, így a régióban áramszünet van. Minden szolgáltatás a helyén van és működik.

Öt rakétát lőttek le a tenger felett a Mikolajivi területen – közölte Vitalij Kim, a regionális katonai közigazgatás vezetője.

Mindehhez annyit lehet hozzátenni, hogy új orosz harcmodor van kialakulóban a jelek szerint, ugyanis ezt a támadást megelőzte egy éjszakai, amit kamikaze drónokkal hajtottak végre – ez arra utal, hogy pontosak voltak ma egy hete az Iran International értesülései:

Egy magas rangú ukrán hírszerzési tisztviselő szerint Oroszország újabb szállítmányt kapott az Iráni Iszlám Köztársaságtól az iráni gyártmányú Shahed–136 kamikaze drónokból. Az ukrán védelmi hírszerzés (GUR) szóvivője, Andrij Juszov szerint az új szállítmány kisebb, mint az előző, valamikor nyáron érkezett, amely a becslések szerint legalább 400 drónt tartalmazott. Oroszország októberben és novemberben használta fel a kezdeti szállítmányt, de ukrán jelentések szerint november közepétől 2-3 héten át nem vetettek be iráni drónokat, ami esetleges hiányra utal.”

Mihajlo Podoljak úgy informálta a közvéleményt, hogy a legközelebbi tömeges, nagyarányú támadásra újévkor vagy közvetlenül előtte számítanak.

Akkor vegyük elő azt amivel ma kénytelen vagyok foglalkozni.

Kényszerről beszélek, mert a helyzet ilyen gyors „fokozódására” még én sem számítottam tegnap, mikor az írásomban óva intettem Magyarországot az orosz medve ölelésétől vagyis a kárpátaljai határrevízió csalijától, amit kétségtelenül az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR ráncigál az orrunk előtt. Nem szabad ezt komolyan venni, mindenünket elveszíthetjük, ha valamilyen ostoba módon Oroszország oldalán belesodródunk a háborúba. Március óta tart az SZVR dezinformációs művelete, és még csak nem is mi vagyunk a valódi célpontjai, hanem Lengyelország: ellenük próbálják hangolni az ukrán közvéleményt, hogy aztán szakadjanak meg a Lengyelországon keresztül érkező nyugati fegyverszállítmányok, mi csak mellékszereplői vagyunk ennek a játéknak.

Ma reggel viszont ki vigyorog rám a Kreml-média egyik zászlóshajójának számító RIA Novosztyi címlapjáról, vezércikkéből? Orbán Viktor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.